Кабинетът "Денков-Габриел" още не е гласуван, но вече има брожения за част от състава му. И по-конкретно - за номинацията на министър на туризма. Конфедерацията на българския туристически бизнес и Алиансът на туристическата индустрия в България се обявиха против "зелената" Зарица Динкова да оглави сектора. Мотивът: "Няма как да работим с човек, който няма никаква експертиза в сектора".

"Туристическият бизнес няма нищо против личността на Зарица Динкова и нейното кариерно развитие, но тя е твърде далече от същината и съдържанието на туристическия бизнес. Особен е секторът "Туризъм" и е единственият, който може да се възпроизведе 100% за една година. В този бизнес участват много хора. Затова искаме да има експерт или човек, който да е свързан с многоликия туристически бизнес", заяви пред БНР проф. Георги Рачев от Алианса на туристическата индустрия в България, по-познат като метеоролог от тв екрана.

От съсловните организации са изпратили писмо до бъдещите ротационни премиери - Николай Денков и Мария Габриел. 

Зарица Динкова е в проектокабинета, който трябва да бъде гласуван днес по обяд в парламента, от квотата на "Зелено движение", част от "Демократична България". Факт, професионалната й биография не е свързана с туристическия бранш. 

"Имам дългогодишен опит в работата с различни европейски институции, включително като политически съветник в Европейския парламент. Била съм старши експерт в Министерството на земеделието и храните, дирекция "Европейска координация и международни отношения". Висшето си образование получих в УНСС, специалност "Международни отношения" и съм магистър по международни икономически отношения от Университета "Комплутенсе" в Мадрид. Притежавам диплома и от Испанската дипломатическа школа в Мадрид", казва самата тя за себе си.

Динкова е магистър по дипломация и международни отношения, Университет "Комплутенсе" и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Беше заместник-министър на външните работи на в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник  в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.