Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли още няколко елемента от реформата на полската съдебна система заради нарушаване на демократичните принципи на Съюза.

Според магистратите публикуването онлайн на декларации за членството на съдиите в асоциации, фондации с нестопанска цел или политически партии нарушава правото им на неприкосновеност на личния живот и може да бъде използвано за оказване на влияние върху тях. Така се нарушава независимостта на съдиите, от което следва, че се подкопава върховенството на закона.

“Полската съдебна реформа от декември 2019 г. нарушава правото на ЕС. Стойността на върховенството на закона е неразделна част от самата идентичност на Съюда", гласи изявление на Съда.

Решението е пореден удар срещу управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС), отбелязва Ройтерс. Наесен предстоят парламентарни избори.

Съдебната реформа предизвика дългогодишен спор между Варшава и Брюксел. Европейската комисия твърдеше, че поляците подкопават независимостта на съдебната система, а полското правителство оспорваше това, като същевременно заяви, че ЕС няма право да се намесва в съдебната система на дадена страна.

Веднага след обявяването на последното решение правосъдният министър Збигнев Жобро нападна Съда и го обвини в грубо нарушение на Договора за Европейския съюз (ДЕС). 

“Решението на СЕС не е взето от съдии, а от политици”, заяви Жобро.