"Надявам се партиите, които подкрепят правителството, да не предадат националните интереси така, както предадоха своите избиратели."

Това заяви президентът Румен Радев на влизане в парламента преди да бъде гласуван кабинетът "Денков-Габриел".

„Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция. Защото тя обезсмисли изборите, а те са основата на демокрацията”, посочи той в нова серия атаки срещу бъдещето правителство .

След което се впусна в припомняния на добре известни факти за силното противопоставяне между първите две сили, които и сега не отричат, че между тях има крехко доверие.

"Спомняте си как г-н Борисов обикаляше страната да убеждава хората да гласуват за него, защото от ПП са съсипали държавата и ако бъдат допуснат до властта, ще я довършат. Днес г-н Борисов им подарява цялата власт", каза Радев.

След което реши "да разобличава" в непоследователност и "Продължаваме промяната".

"Спомняте си как от ПП бяха окупирали социалните мрежи, за да вдъхновяват своите последователи, че ГЕРБ е мафията и трябва да бъде изтрита от българската политика. Днес те споделят властта с ГЕРБ.

Спомняте си как от ДБ поведоха своите избиратели на кръстоносен поход срещу задкулисието и олигархията. Днес те просят от него одобрение и просят точно някакво спасение така, че да си гарантират властта, тяхната благословия. Всички те спечелиха за сметка на измамения избирател и демокрацията", добави президентът като говори и за "ампутираното достойнство", според него, на партиите.

Политиката не била само интереси и математика за формиране на мнозинство.

"Не трябва да забравяме, че политиката е преди всичко ценности. Гласуването днес ще покаже дали народните представители от тези партии имат достойнство или са приели ролята да бъдат просто редови гласуващи", добави Радев.

Рехав протест пред парламента

Около 250 души, симпатизанти на три политически сили - "Възраждане", "Има такъв народ" и "Левицата", се събраха на протест пред парламента днес с позиция срещу новия кабинет.

Част от тълпата бе на площад "Народно събрание" още от 12:30 ч., вече пред верига от полицаи. Когато първите гости на парламента започнаха да идват, малка група от тълпата натисна напред и блокира жълтите павета.

Полицията очаквано удвои веригата, до сериозен сблъсък не се стигна.

Основният рефрен на протестиращите бе "Предатели!", и още - "ГЕРБерасти" и "соросоиди". За опашката на коня пък се събират подписи срещу "джендър идеологията".