Със 131 гласа "за", 69  "против" и нула "въздържал се", след поредица от предсрочни парламентарни избори, България официално има редовно правителство.

Подкрепата си за него дадоха депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и двама от ДПС - единствените гласове от Движението. Останалите не гласуваха, въпреки че бяха в залата. Знаково е и кои бяха двамата гласували "за" - лидерът Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Трайно от партията на Бойко Борисов имаше един "против", който гласува така и за премиера, и за структурата на кабинет, и за състава на правителството - Делян Добрев, за когото Клуб Z писа, че е получил благословията на лидера да гласува "по съвест".

Гласуването се проведе след продължили близо четири часа изказвания - основно негативни - от формациите в Народното събрание, които остават в опозиция.

"Еднорък и двуглав Франкенщайн"

Очаквано, преди гласуването коалицията бе атакувана от "Възраждане", БСП, "Има такъв народ", както и от независимия - отцепник последователно от ИТН и ПП - Радостин Василев. В обобщение: "срам за българската демокрация", "най-позорното правителство" и др. подобни. Така те заявиха предварително известното - че ще гласуват "против".

"Днес ще съставите правителство от партии, които лъжат напълно безсрамно" - заяви председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов, изброявайки как за ГЕРБ от "Промяната" бяха "аматьори", как ПП щеше да детронира партията на Бойко Борисов, а "Демократична България" вече е готова да работи с ДПС.

"Явно цялата тази игра на революция, всичките приказки за рестарт на държавата, за борба с корупцията, за изкореняване на модела "ГЕРБ" са били само "али-бали", поде и депутатът на ИТН и бивш министър на регионалното развитие в кабинета "Петков" Гроздан Караджов.

А Филип Станев (ИТН) се обърна към Бойко Борисов с въпроса дали като се погледне в огледалото вижда Делян Пеевски.

За лидерката на БСП Корнелия Нинова съставянето на кабинет между ГЕРБ, ПП и ДБ не било исторически компромис, каквито сме виждали в миналото, а "компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване". Нинова продължи в контекста на заканите на Делян Добрев, че по-скоро ще си отреже ръка, отколкото да гласува кабинет с опонента, определяйки новото редовно правителство като "еднорък и двуглав Франкенщайн" (Всъщност, в романа на Мери Шели чудовището няма име, Виктор Франкенщайн е името на създателя му - бел. ред.).

Нинова чете и част от записа от Националния съвет на ПП, за да илюстрира, че "Промяната" щяла "да изпира" Борисов и да шикалкави за поискания му имунитет, а ДБ ще работи с ДПС, след като "Христо Иванов се върна в политиката, акостирайки с една лодка в Росенец".

"Коалиция на страха, на имунитетите, необяснима коалиция, пералня", продължи да изрежда соцлидерката.

На финала Нинова атакува и "Възраждане" (с която са много сходни като политики и поведение), за да даде заявка, че БСП била и остава единствената опозиция (Въпреки готовността ѝ да влезе в кабинет с партията на Борисов при лансирания от него "план Б", която готовност бе оттеглена малко след като Иван Гешев скъса оставката си).

За "Възраждане" коалицията била между "две партии, финансирани от ЦРУ". Също без изненада. Извършвал се бил "държавен преврат" и президентът трябвало да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Това предложи на стоящия на балкона Румен Радев депутатът на Костадин Костадинов Деян Николов. А за да върне на Нинова, ѝ припомни "как само допреди две седмици" БСП е била готова да разговаря с ГЕРБ за общо управление.

В този смисъл допринесе и Любен Дилов-син, препращайки към изказването на Нинова, в което тя прави "сравнение" между изкуствения и естествения интелект на въпроса какво е корупция в България. (Естественият бил партийното събрание на ПП с изтеклите записи).

"Аз не знам г-жа Нинова колко пъти си говори с изкуствения интелект, но съм сигурен, че един разговор с естествения интелект на главния прокурор промени решението ѝ за първия мандат" - заяви Дилов.

От ГЕРБ говориха само Дилов, Деница Сачева, която изчете декларация, Вежди Рашидов, от ПП - Николай Денков и Кирил Петков (също с декларация), от ДБ - Христо Иванов.

"Без съмнение, ние имаме натрупано недоверие помежду си. Това, че ще работим заедно, съвсем не значи, че няма да има напрежение и критики, но в политиката трябва да се отсява зърното от плявата и трябва да се работи за постигането на големи цели, а не за частните субективни интереси", заяви Сачева.

"Бяха казани много неща, повечето от тях напълно неверни и изпълнени с политическа демагогия", обобщи накрая акад. Денков и заяви в контекста на изказванията: "Никой няма право да говори от името на целия българския народ."

Денков разкритикува ораторите - че нито един от тях не е коментирал състава на Министерския съвет, ерго - искали единствено да правят политически изказвания. "Аз се гордея с този Министерски съвет", заяви той.

А по адрес конкретно на "Възраждане" посочи, че партията на Костадинов работи на принципа: 

"Колкото е по-зле за България, толкова е по-добре за нашето партийно ръководство."

Обърна се и към БСП, за да попита колко пъти през последните години левицата получи мандата и не успя да състави правителство, съпоставяйки го с това, че сега е трудно, но се прави опит.

На практика дебати нямаше, а депутатите на "Възраждане", ИТН и БСП се редуваха с едни и същи лайтмотиви в изказванията си около четири часа. Само от ДПС запазиха мълчание. А Румен Радев напусна балкона си непосредствено преди клетвата на новите министри и химните на България и Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави в туитър новоизбраното българско правителство. 

"Поздравления, Николай Денков, за положената клетва като премиер на България. Поздравления и за моята бивша колежка и вицепремиер Мария Габриел. Очаквам да работим заедно по общия дневен ред в ЕС, за силна България и за силна Европа", написа тя.

Досега Мария Габриел бе еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.