"Най-важно за България е да има работещо редовно правителство", каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти на влизане в сградата на Народното събрание.

"Надявам се да има приемственост", добави Донев, който е най-дълго управлявалият служебен премиер.

Той беше доста по-умерен в сравнение с назначилия го президент в оценките и очакванията си към кабинета "Денков-Габриел".

"Ние заварихме държавата "в пауза", а сега всички системи функционират", отчете той.

Бюджетът е такъв, какъвто го прие редовното правителство през юли 2022 г., каза още Донев.

Да бъдат разумни, да вземат решения, които са важни за България, призова Донев в отговор на въпрос какво послание би отправил към бъдещите управляващи. 

"Направихме така, че и българските пенсионери да бъдат спокойни, пенсиите да се изплащат навреме, уязвимите групи от обществото да получат по-висока подкрепа от страна на държавата.

Направихме така, че България да е сигурен център на газовите доставки не само за нашата страна, а за региона на Източна, Централна и Южна Европа. 

Няма забавяне в нито една от програмите от Плана за възстановяване и устойчивост", похвали се още той.

Донев напомни, че държавните служители са тези, които правят така, че системите да работят.

"Бяхме успешни благодарение на всички служители в държавната администрация. Нито един министър-председател и  министър не е успешен, без да има тяхното доверие", каза още той.

Това, което най-много в момента желая, е една нормална почивка, която, предполагам, ми се полага, обяви пред журналисти Донев.