Microsoft ще плати 20 млн. долара за извънсъдебно споразумение с американската Федерална търговска комисия (FTC), за нарушение на Закона за защита на личната неприкосновеност на децата онлайн (COPPA).

Според жалбата, подадена от FTC, техногигантът събира информация на непълнолетните си потребители на игровата конзола Xbox и услугата към нея Xbox Live и пази техните данни без съгласието на родителите им.

За да могат да играят игри на конзолата, особено с други, потребителите трябва да създадат акаунт и да предоставят лична информация - пълното си име, имейл и място на раждане. А до 2021 г. - и телефонен номер.

Компанията е искала само от потребителите под 13 години да помолят родителите си да завършат създаването на акаунта, и то след като вече са предоставили личната си информация. Между 2015 и 2020 г. компанията на Бил Гейтс е събирала и запазвала данни и на непълнолетни, дори и когато родителите не са завършвали регистрацията.

В добавка, компанията съчетава геймърски идентификатор с уникален постоянен идентификатор, който може да споделя с разработчици от трети страни.