Съдебен сблъсък между технологични гиганти се очертава на хоризонта - милиардерът Илон Мъск обяви, че смята да съди Microsoft заради нелегална употреба на данни от Twitter, съобщи Engadget.

Новината идва малко след като Microsoft обяви, че ще премахне социалната мрежа от своята рекламна платформа, пореден голям удар за купената преди година от Мъск за 43 млрд. долара социална мрежа.

Според него хората на Бил Гейтс ползват нелегално данни от нея, за да обучават инструментите си за изкуствен интелект.

"Те са тренирани незаконно с данни от Twitter. Време е за дело", отсече Мъск в своя профил в платформата.

Такова дело срещу Microsoft обаче може да реши ключов юридически въпрос - дали платформите, осигурили данни за обучение на чатботове, могат да имат някакви права и претенции върху информацията, която езиковите модели създават? А по отношение на генераторите на картинки, обучени с произведения на известни живи художници - дали те могат да искат дял от приходите?

Важно е да се отбележи, че Microsoft е основен акционер в OpenAI - компанията зад ChatGPT. И внедрява активно тази технология във всичкия си софтуер - от чат програмата Skype, през търсачката Bing, до класическите офис приложения Microsoft Word, PowerPoint, OneNote.

А Мъск е сред първите инвеститори в OpenAI, но се отдръпва от компанията, когато ръководството игнорира неговите идеи за управлението ѝ. В последните седмици собственикът на Tesla и SpaceX работи и върху свой AI проект.