Американският техногигант Apple представи нов шлем за виртуална и добавена реалност - Apple Vision Pro. 

"Това е първият продукт на Apple, при който гледаше не него, а през него", обяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук.

На пръв поглед Vision Pro изглежда като хубав чифт скиорски очила. Но зад стъклата се крият два екрана с висока резолюция, а отвън, отдолу и отвътре в очилата има безброй камери, сензори за инфрачервени лъчи и за дълбочина. Може да се гледат и само вътрешните екрани, и през външните камери, т.е. са налице и добавена, и виртуална реалност. От външната страна има пълноценна 3D камера, комбинираща няколко обектива.

Сензорите отвътре четат къде са очите ни - защото джаджата не се контролира с джойстик, мишка или някакъв друг стандартен интерфейс, а с очите ни. Сензорите отвътре следят къде гледат те, като преди това са измерили точно дълбочината на лицето ни - същата територия, която ползва и лицевото разпознаване на iPhone.

Очилата няма нужда да се свързват със смартфон или компютър - те са задвижени от M2 чип на Apple, един от най-мощните нискоенергийни процесори в момента. Компанията в Купертино е сключила и партньорство с "Дисни+", стрийминг услугата на едноименната компания. Устройството ще има и собствена операционна система

Цената на Apple Vision Pro ще започва от 3499 долара и ще е официално на пазара от началото на 2024 г. Видно продуктът е насочен към по-заможните потребители, бизнеса и ентусиастите.