УЕФА сигнализира БФС за шест мача в професионалния ни футбол, за които изразява "сериозни съмнения", че са с "уговорени резултати", съобщи централата ни в информация от заседание на Дисциплинарната комисия, преминало днес.

Те са по три в Първа и Втора лига, като неизменни участници са "Ботев" (Враца) в елита и "Марица" (Пловдив) от втория ешалон. Глобени са с по 5000 лв.

Ето какво точно гласи съобщението на БФС:

"За трети доклад, получен от УЕФА за сериозни съмнения за уговорени резултати в срещите ПФК Ботев Пловдив – ПФК Ботев Враца, играна на 05.11.2022 г., ПФК ЦСКА-София София – ПФК Ботев Враца, играна на 08.05.2023 г. и ПФК Пирин Благоевград – ПФК Ботев Враца, играна на 30.05.2023 г. на основание чл. 46, ал. 6, б. В от ДП 2022/2023 ДК наказва ПФК Ботев Враца с имуществена санкция в размер на 5000 лева.

За трети доклад, получен от УЕФА за сериозни съмнения за уговорени резултати в срещите ФК Витоша Бистрица – ФК Марица Пловдив, играна на 07.10.2022 г., ПФК Лудогорец II Разград – ФК Марица Пловдив, играна на 31.03.2023 г. и ФК Миньор Перник – ФК Марица Пловдив, играна на 26.05.2023 г., на основание чл. 46, ал.6, б. В от ДП 2022/2023 ДК наказва ФК Марица Пловдив  с имуществена санкция в размер на 5000 лева."

Обяснение на Клуб Z

Това се случва не за първи път, но за първи път УЕФА посочва толкова много "съмнителни" мачове. Всеки сезон има поне по 2-3 срещи. Повече от ясно е, че са много повече от шест, може би са толкова на кръг в професионалния ни футбол.

Защо от УЕФА? Защото централата в Нион всячески води битка с двубоите, завършващи при определени резултати с цел определени отбори (или лица по-точно) да се облагодетелстват от залагания. Това е т.нар. "черно тото". 

В Швейцария има цял отдел и обучени кадри, които се занимават с това да следят дали на дадени мачове се залага целенасочено - с много пари и от много акаунти най-често. Ясно е, че тук става въпрос именно за това. 

Човек лесно може да си обясни някои неща, припомняйки си повечето резултати от тези мачове. Ето ги:

"Ботев" (Пловдив) - "Ботев" (Враца) 6:0

ЦСКА-София - "Ботев" (Враца) 5:1

"Пирин" (Благоевград) - "Ботев" (Враца) 2:0

"Витоша" (Бистрица) - "Марица" (Пловдив) 3:1

"Лудогорец" II - "Марица" (Пловдив) 5:0

"Миньор" (Пк) - "Марица" (Пловдив) 2:0

Защо санкциите са само за два отбора - "Ботев" (Враца) и "Марица" (Пловдив)? Комисията е преценила, че те са предизвикали тези резултати с поведението си на терена, а не техните домакини. Прави впечатление, че във всичките мачове врачани и пловдивчани са били гости.