Взривът на Каховската ВЕЦ ще засегне България, Турция и Румъния. Това обяви на брифинг ръководителят на обществената организация "Зелен лист" Владислав Балински, предаде "Униан".

"Последиците от руската терористична атака – взривяването на язовирната стена на язовир "Нова Каховка" – ще имат глобален екологичен характер върху Черноморския регион. Уникалната природна екосистема на заливната част на Днепър – от Нова Каховка до устието Днепър-Буг - всъщност е унищожена", добави той.

Според него става дума за повече от 80 хиляди хектара, защитена от закона природна територия - тя е част от Националния природен парк "Нижнеднепровски". 

"Стотици островчета, райони с уникални заливни гори, водни ливади и степни зони ще изчезнат. Сега е сезонът на чифтосването, периодът на гнезденето и хвърлянето на хайвера ... Стотици видове живи организми ще умрат, от които 71 вида животни и 32 вида растения са включени в Световния червен списък, Червената книга на Украйна и други", изтъкна екологът.

Отделно ще трябва да се оцени мащабът и последствията от замърсяването на Черно море, въздействието върху организмите и здравето на хората, подчертава специалистът. Затова той предвижда ужасяващи последици да застигнат България, Турция и Румъния.