България е сред страните в ЕС с най-ниска подкрепа за помощта за Украйна, става ясно от проучване на Евробарометър, цитирано от БТА.

То бе представено от Европейския парламент година преди провеждането на европейските избори. Вотът ще се състои от 6 до 9 юне 2024 г.

Все пак в държавите членки мнозинството подкрепя оказването на помощ за Украйна. Но докато подкрепата в Швеция е 97 на сто, във Финландия - 96 на сто, в Нидерландия и Португалия - 95 на сто, у нас тя е 54%, а в Словакия и Гърция – по 51%.

В България и Чехия подкрепата на ЕС среща неодобрението на 39 процента. В Гърция неподкрепящите европейската помощ са 46 на сто, а в Словакия - 44 на сто. Неодобрението е широко разпространено в страните от Югоизточна Европа.

Над половината от гражданите на ЕС - 54 на сто, подкрепят външната политика на ЕС. В България процентите са 46.

Мнозинството от българите (57%) изразява незаинтересованост от предстоящите през юни догодина избори за евродепутати.

Над половината (56 на сто) от гражданите на ЕС са изразили удовлетворение от начина, по който демокрацията действа в тяхната страна. Удовлетворение по същия въпрос изразяват едва 35 на сто от българите, докато 62 на сто са неудовлетворени.

Общо 60 на сто от българите и 70 на сто от останалите в ЕС са доволни от свободата на словото,.

52 процента у нас обаче не са удовлетворени от свободата и честността на изборите.

56% от хората в България са недоволни от върховенството на закона, а 62 на сто - от политическите партии.

Над половината от българите (53 на сто) са недоволни от борбата с дезинформацията, а 60 на сто - от действията срещу корупцията.

Според изследването европейците не са доволни от мерките на национално и на европейско равнище за справяне с поскъпването на живота. В ЕС средно недоволството от действията на правителствата по тези въпроси е 65 на сто, а у нас - 81 на сто. Над половината (57 на сто в ЕС и 61 на сто у нас) са недоволни от мерките, предприемани на равнището на ЕС.