55% от българите вярват на ЕС, а 59% имат положителна представа за съюза. Това показва последното проучване на Евробарометър, проведено след евроизборите през май.

На общоевропейско ниво доверието в ЕС е на най-високото си равнище от 2014 г. насам и продължава да бъде по-високо от доверието в националните правителства или парламенти. В двадесет държави членки доверието нараства, като най-високите резултати са в Литва (72%), Дания (68%) и Естония (60%). 

Мнозинството са оптимисти за бъдещето на съюза, докато едва 34% са песимистично настроени. Най-висок е оптимизмът в Ирландия (85%), Дания (79%), Литва (76%) и Полша (74%). В другия край на скалата оптимизмът е по-слабо изразен в Обединеното кралство (47%) и във Франция (50%). Мнозинството от европейците — 55%, заявяват, че са удовлетворени от функционирането на демокрацията в ЕС — най-високият резултат от есента на 2004 г. насам.

Повече от 75% от жителите на страни, които са в еврозоната, са доволни от членството си в нея. В ЕС като цяло подкрепата за еврото остава стабилна с 62%.

Във всички 28 държави членки над половината от отговорилите се чувстват граждани на ЕС. В целия ЕС това чувство се споделя от 73%. Голямото мнозинство от гражданите на ЕС подкрепят свободното движение на граждани, които могат да живеят, работят, учат и извършват стопанска дейност навсякъде в ЕС" (81%), а във всяка държава — членка на ЕС, над две трети от респондентите споделят това мнение — от Литва (94%) до Италия и Обединеното кралство (68%)

Имиграцията продължава да бъде основна грижа на равнище ЕС, посочвана от 34% от респондентите. Вторият по важност проблем е изменението на климата. За българите обаче на второ място сред проблемите е тероризма.