За приемственост между служебното и редовното правителство се обяви днес при официалната церемония по предаването на властта служебният министър-председател Гълъб Донев. Той повтори тезата си - че са заварили "държава на пауза", а сега всички институции работели.

"Убеден съм, още повече от това, което прозвуча от трибуната на Народното събрание, че редовното правителство ще продължи с приемственост по основните приоритети, които беше заложило службеното правителство."

След него новият премиер на България Николай Денков посочи:

"Не разбрах какъв е смисълът на този акт - да бъдат освободени всички зам.-министри, с едно изключение или две. Това създава проблеми на Министерския съвет и работата му и не помага да създаде приемственост. Нека погледнем и делата, не само думите, и през следващите дни да направим всичко, което помага на плавния преход", отбеляза той.

И помоли служебните министри да направят среща с новите редовни, да им предадат информация какво става в министерството. Пред БНТ Денков дори употреби думата "саботаж" по повод тези действия на служебния кабинет.

Очаквано, Гълъб Донев заяви, че няма да се хвали с постиженията на служебния кабинет. А после продължи точно с изреждане на постиженията си:

"Ние скъсахме със зависимостта на доставките на природен газ и свежо ядрено гориво от Русия", заяви той.

И добави към това стартирането на компания между България и Гърция за нефтопровода "Бургас-Александруполис", уреждането на преминаването на Азербайджанския газ към Европа, ръста в туризма и приходите от него и др. А за финал призова следващия Министерски съвет да не спира отворените врати в сградата на МС.

"За пръв път гражданите имаха възможност да влязат в сградата на Министерския съвет, да се докоснат до всяко едно късче от сградата. Моля, не спирайте тази инициатива", заяви той на финала.