Нови улики в разследването на взрива на "Северен поток" водят към Украйна. Това съобщава днес американският вестник "Вашингтон пост". Според вестника ЦРУ е научило за украински план за такава атака още през юни 2022 г., три месеца преди самия взрив.

„Вашингтон пост“ твърди, че ЦРУ е било информирано от европейска разузнавателна служба, че екип от шестима членове на елитно украинско подразделение планира да взриви газопроводите по време на тайна водолазна операция. Според "Вашингтон пост" екипът е бил под прекия контрол на ръководството на украинската армия.

Вестникът се позовава на секретни документи, за които се твърди, че са споделени от американския национален гвардеец Джак Тейшейра в чат платформата Discord. Тейшейра беше арестуван в средата на април, след като изтичането на секретни правителствени документи попадна в медиите.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", минаващи под Балтийско море за пренос на руски природен газ до Германия, бяха разрушени от експлозии в края на септември 2022 г. През последните месеци се появиха индикации, че зад взривовете може да стои Украйна. До този извод водят и разследванията на германските власти.

Сега "Вашингтон пост" съобщава, че правителството на САЩ е научило за предполагаемия украински план през юни 2022 г. чрез "близък съюзник". Според доклада информацията е дошла от информатор в Украйна. След това САЩ са споделили информацията с Германия и други европейски съюзници, пише вестникът, като се позовава на информирани кръгове.

Твърди се, че планът е бил много подробен - и е имал големи прилики с действителната атака през септември. Според плана шестима души е трябвало да пътуват до газопроводите с лодка, наета под фалшива самоличност, и след това да се гмурнат до тръбите, за да поставят взривни устройства. Според съобщения в медиите германските следователи са стигнали до заключението, че шестима нападатели са направили точно това през септември.

Според "Вашингтон пост" замесените лица са докладвали директно на началника на украинската армия Валерий Салушний. Украинският президент Володимир Зеленски умишлено не е бил информиран за плановете, за да може убедително да отрече украинската отговорност.