"Моля да действате експедитивно и решително по тези задачи, защото нямаме време, никой няма да ни даде 100 дни. И в същото време това не трябва да става за сметка на качеството."

Това заяви министър-председателят Николай Денков на първото заседание на новия Министерски съвет днес.

Той постави няколко ключови задачи на министрите си - първо, да съдействат на министъра на финансите за подготовката на бюджета. Второ, да се "окомплектоват" министерствата по кабинети, заради, по негови думи, "извънредна ситуация".

"И да завършим подготовката на управленската програма. Молбата ми е заедно с експертите от Народното събрание да приготвим документа, това ще е оттук нататък нашия план, график, Библия, както искате го наричайте."

Денков отбеляза, че различни медии в последните дни са съобщили за случаи на "раздадени, предоставени" средства в големи размери - милиарди левове - без да е ясно дали са насочени целесъобразно и ефективно. И че има и други информации за забавени процедури, от които могат да настъпят загуби в също толкова големи размери.

"Не знам дали тази информация е вярна, това трябва да се провери. Затова - намерете време и в следващите дни проверете какви големи разходи са направени в министерствата в последните месеци. Особено в последната година на програмния период, всяко забавяне може да коства много скъпо на бюджета на държавата", добави той.

Сигурен съм, че можем да успеем, ако работим в екип, заключи премиерът.