Американски съд разгледа внесен иск от консервативна асоциация, която настоява да разбере подробности за визата за САЩ, издадена на британския принц Хари, въпреки признанието му, че е употребявал наркотици, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Далеч от лондонската съдебна зала, където същия ден херцогът на Съсекс се яви като свидетел в процес за "враждебното отношение" на медиите към него, федерален съдия във Вашингтон проведе изслушване по иска на фондацията "Херитидж". 

Организацията, която е изключително влиятелна в консервативните среди в САЩ, изисква достъп до миграционните досиета на принца, който през 2020 г. се премести в Калифорния заедно с американската си съпруга Меган Маркъл.

По-малкият син на британския крал Чарлз Трети "публично е признал (...) за редица престъпления, свързани с наркотици, в САЩ и в чужбина", се казва във внесения иск. Лица, направили подобни признания, обичайно са възпрепятствани да влязат на територията на страната, добавят от фондацията "Херитидж".

Казусът засяга принц Хари, "но най-вече се отнася до Министерството на вътрешната сигурност и зачитането на закона", заяви адвокатът му Самюъл Дюи пред съдията Карл Никълс. Това е тема, която "предизвиква много широк медиен интерес", добави той.

"Визата на определено лице е... поверителна", заяви Джон Бардо, адвокат на Министерството на вътрешната сигурност.

Съдията даде на ведомството една седмица, за да реши какво ще предприеме по случая. 

В мемоарите си, публикувани през януари, принцът признава, че е употребявал канабис, психотропни вещества и кокаин във Великобритания, Лесото и на американска територия.

От фондация "Херитидж" посочват също, че на други личности, сред които бившият футболист Марадона и певицата Ейми Уайнхаус, е било отказано влизане в САЩ заради употребата на наркотици.