Списъкът с оръжия, с които Украйна иска да си върне окупираните от Русия територии, е дълъг. Освен от изтребители и танкове обаче военните се нуждаят преди всичко от едно нещо: боеприпаси. Но Киев няма да спечели много от даренията от тежки оръжия от своите съюзници, ако една страна не му съдейства: България.

Така започва голям коментар на германската новинарска телевизия NTV за ролята на България в украинската контраофанзива в момента и свързаните с това пречки, които Русия е поставяла пред съставянето на прозападно правителство.

„Украйна е готова“, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю, когато беше попитан какво може да каже за отдавна обявената контраофанзива. Той каза още, че страната би искала да има повече оръжия, но не може да чака повече месеци за доставката им.

В продължение на седмици президентът обикаля света, за да лобира за по-голяма подкрепа. Фокусът често е върху западните държави, които дадоха на Киев дългоочаквани обещания като самолети F-16 или ракети с голям обсег Storm Shadow.

Киев обаче зависи преди всичко от една страна, за която почти никой не говори, когато става въпрос за оръжейни доставки: България, се казва в репортажа.

Дълго време България беше единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставяше оръжие на Украйна. Поне не официално. Но миналата пролет, когато украинската армия свърши горивото и боеприпасите от съветски калибър, от които се нуждаеше, за да се бие с руснаците, спасението дойде от неочакван източник: България.

По-късно се оказва, че по време на посещението си в Киев на 28 април 2022 г. тогавашният министър-председател Кирил Петков не само е обещал подкрепата си за Зеленски на думи, както е обявено официално - но и тайно са последвали действия.

Поради сложната вътрешна политика на България и проруската ориентация на други партии в парламента, на обществеността тогава не беше позволено да узнае за това. Либералната партия на Петков "Продължаваме промяната", както и съмишлениците им от „Демократична България“ заеха обаче ясна позиция в полза на Украйна още от началото на инвазията.

Първоначално в парламента беше взето решение за снабдяване на Украйна с боеприпаси, казва Норберт Бекман, ръководител на външното бюро на фондация "Конрад Аденауер" в България. След като страната достави договореното обаче, президентът Румен Радев официално обяви, че България е изпълнила задълженията си и не желае да доставя повече.

Две коалиции, представени в сегашния парламент - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - не се съгласиха и същевременно обещаха да продължат да правят всичко възможно, за да гарантират, че боеприпасите ще продължат да се доставят на Украйна.

„И можем да приемем, че тези доставки са продължили въпреки политическия спор в България“, казва Бекман пред ntv.de.

Миналата година България е доставила на Киев оръжия на стойност един милиард щатски долара. Доставяни са предимно боеприпаси и гранати, повечето от които тайно или чрез трети страни като Румъния и Полша.

България е толкова полезна за Украйна, защото като бивша държава от Източния блок разполага със съветски боеприпаси. Защото въпреки оръжейните доставки от Запада Украйна все още оперира основно със съветско оборудване.

Боеприпасите за нея са оскъдни - Полша също доставя от стари запаси, но не разполага с достатъчно, за да задоволи нуждите на украинската армия. България, от друга страна, все още разполага с 300 000 снаряда, които могат да бъдат доставени на Украйна незабавно.

"Втората причина е, че България все още активно произвежда", казва Бекман. Какво точно се произвежда и доставя обаче не се публикува - опасенията са твърде големи, че от това Русия може да заключи кои оръжия се използват за най-много бойни действия и с какви боеприпаси и оборудване разполага Украйна. "Затова информацията е обект на секретност."

България също играе важна роля за предстоящата контраофанзива. Без доставката на големи количества съветски боеприпаси тя почти сигурно ще се провали, твърдят военни експерти. Това е така най-вече поради факта, че украинските войници трябва да си пробиват път през минни полета при отвоюването на окупираните територии.

Те първо се взривяват от снаряди, преди да бъде изпратена пехотата. Това коства време и боеприпаси. Поради това войниците напредват бавно, но претърпяват по-малко загуби.

Доставките на оръжия за Украйна обаче се превърнаха в политически въпрос в България заради старите ѝ връзки с Русия. Политически нестабилната страна избра на 2 април нов парламент за пети път в рамките само на една година.

Победител стана дясноцентристкият алианс ГЕРБ-СДС на бившия правителствен ръководител Бойко Борисов, следван от либерално-консервативната коалиция ПП-ДБ на експремиера Кирил Петков и Христо Иванов.

„И двете страни не оставят камък върху камък, за да подкрепят Украйна във войната срещу Русия“, казва Бекман.

Формирането на правителство в този момент е от решаващо значение за Киев и ЕС. Според представителя на фондация "Конрад Аденауер" има и достатъчно доказателства, че Русия се опитва да окаже влияние при формирането на правителството.

"Колкото по-дълго няма правителство, толкова по-трудно е, разбира се, да се действа политически", казва Бекман. Русия може да се опита да промени политическата ориентация на България в дългосрочен план, казва той. Тя също така активно се опитва да влияе върху обществените дебати и медиите.

"Руският посланик продължава да се намесва във вътрешнополитическите дебати в разрез с всички дипломатически обичаи", добавя той.

Въпреки това българските социологически институти не виждат опасност проруската, националистическа партия да получи голямо мнозинство. Повечето граждани застават зад Украйна. Въпреки това все още Русия все още е харесвана от немалък брой граждани.

„По време на комунистическата фаза България беше много тясно свързана с Москва“.

Освен това, казва Бекман, има и много традиции, които все още свързват двете страни. Около 20 до 25 процента от българите все още подкрепят Русия. Останалите 75 на сто обаче са категорично демократични и европейски настроени, казва Бекман.

Затова формирането на правителство в България е решаващо за подкрепата за Украйна. Важно е партньорите от ЕС и страните от НАТО също да имат предвид България, каза Бекман.

"Просто поради географското положение на България, с пристанищата на Черно море и Дунав, тя представлява твърде важен транспортен коридор, например за доставки на зърно от Украйна."

Ето защо, както в Украйна, така и на Запад, трябва да се изчака и да се види дали България ще успее да преодолее перманентната политическа криза и да бъде способен външнополитически партньор.