В малко изненадваща декларация тази сутрин Огнян Дамянов - един от шестимата вносители на първото предложение за "импийчмънт" на Гешев от 12 май, съобщи, че вносителите го оттеглят.

Това стана в рамките на заседание на Пленума, който трябва да гледа заедно двете предложения - както споменатото, така и новото от 22 май, за "уронване престижа на съдебната власт".

Споменатото предложение касаеше намесата на т. нар. израелски експерт на огледа на атентата срещу Гешев на 1 май. Шестимата вносители смятаха, че разпореждайки той да се яви там, Гешев е извършил "тежко нарушение на служебните задължения".

Така обаче нещата се очертаваше да отидат на дума срещу дума - Борислав Сарафов, който днес е на мястото, ще твърди, че Гешев се е намесил неправомерно, пращайки "израелския експерт", а Ясен Тодоров вероятно ще защити Гешев, че двамата с "експерта" обядвали, и той сам предложил да погледне. Тази версия той вече обяви пред медии.

(Всичко това на фона на разкритото от бившия вече министър Иван Демерджиев - че чужденецът е кацнал в България 95 мин преди "атентата", б.а.). 

Вероятно - ако се търси за разпит и "израелският експерт", както Съветът прие, производството щеше да отнеме месеци. 

Малко парадоксално - Гешев се съпротиви на оттеглянето. Той каза, че е съгласен нещата да се изяснят.

Иначе днес два рехави протеста се събраха пред сградата на ВСС, където Пленумът се занимава по същество с темата за "импийчмънта" на главния прокурор.

Едни от хората са срещу "мафията", а другите - с плакати, свързани със загиналите при катастрофи.

Самият Гешев влезе в съвета пеш през главния вход, което предизвика ръкопляскания на отсрещния тротоар, където са се събрали от сутринта негови поддръжници (например, на предишното заседание в понеделник, тежкият му кортеж бе изцяло отзад, през служебния паркинг на Съвета, б.р.)

На място е и човек, който се облича като православен свещеник и в началото на седмицата бе изведен от полицията пред президентството, където се затича към Кирил Петков, при връщането на мандата.

Интересно е, че преди да се включат камерите и да облече подрасник, той си беше съвсем цивилен с... фланелка "Калашников".

Иначе кадровците затънаха от сутринта в процедурни разправии. Вероника Имова (политическа квота - ГЕРБ) предложи да се отложи изобщо дебатът, тъй като не са минали 7 дни, които според вътрешните правила на ВСС се полагат на Гешев да органзира защитата си.

Атанаска Дишева опонира, че е по-добре да се почнат разпитите на свидетели - Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и др, които вече идват пред съвета втори път.

Гешев направи интересно изявление - че е съгласен с Дишева, но и че трябва законите да се спазват, т.е - че е и на двете мнения.

Ситуацията се усложнява от факта, че в понеделник следобед той пътува за Брюксел и едва ли дебатът ще се случи тогава.

Мотивите на "премислилите"

Че „яснота е абсолютно необходима“ се застъпи и председателят на ВКС Галина Захарова. Тя бе сред видимо изненаданите и по-скоро – недоволна от днешната промяна на обстоятелствата.

Тя обяви, че е наясно, че няма право да изисква да се мотивират 6-имата, но ги призова да го направят, защото държи „да взима решенията си самостоятелно, независимо и напълно информирано“.

От името на шестимата думата взе Гергана Мутафова. Тя каза, че снощи е приложено към документите постановление на прокурор Тодор Денков от СГП, с дата 2 юни. То се касае за сезиране от "Боец" на прокуратурата: първо - да разследва "твърденията за инсценировка" на атентата от 1 май, и второ - да провери "твърденията и данните за извършено длъжностно престъпление и такова срещу правосъдието за прословутия чуждестранен експерт".

Разпитани по въпросната прокурорска проверка са дали Ясен Тодоров, Борислав Сарафов и др.

Фактите сочат, че, тъй като периметърът е бил отцепен от МВР, посочените лица са се приближили най-близо на 20-30 м, откъдето имали "визуален контакт" към мястото, където е избухнал взривът. Към този момент огледът на местопроизшествието фактически бил приключил и се допълвали само някои документи.

Мутафова изчете още, че експертът от Израел споделил на Тодоров "най-общо неговия прочит на взрива" по-късно в колата, според това каквото е могъл възприеме.

"Видно от събраното от наблюдаващите прокурори, в хода на проведеното действие по разследването в огледа на местопроизшествието не е взимал участие чуждестранен експерт с каквито и да било компетенции", твърди се в проверката на Софийската градска прокуратура.

В протокола не е вписан чуждестранен експерт. Следователи и дежурните прокурори не са попълвали или водили книга или регистри за допуснати лица на местопроизшестието. Те декларират обаче, че не са получавали преки или косвени указания от трети лица или други форми на въздействие по повод извършените от тях действия по разследавнето.

И така прокуратурата стига до извода, че в хода на извършената проверка не са намерени достатъчно данни, подкрепящи твърдението на "Боец".

"Ето и поради тази причина ние направихме това наше волеизявление пред вас - с оглед процесуална икономия", обобщи Гергана Мутафова.

Иначе и Мутафова, и Огнян Дамянов открито заявиха, че Иван Гешев използва целия ресурс на прокуратурата (и не само) срещу тях, откакто са подали сигнала срещу него. Както и че декларация, която шестимата вносители подписаха по този повода, даже е била "твърде възпитана".

Дамянов напомни, че членовете на Прокурорската колегия, които предложиха "импиячмънт", са привиквани - имат призовки във Върховна касационна прокуратура.

"Как пък нито един от вас - колеги от ВСС, не дойде чисто човешки да ни попита: викаха ли ви, какво стана, това форма на натиск ли е - каза Домянов. И се обърна към Гешев -

Няма нищо мъжко, войводско или не знам какво си - прокуратурата, която ръководите, да води такива проверки. Това е форма на натиск."

Гергана Мутафова взе думата, като каза, че до миналата седмица е изброила 93 статии срещу тях шестимата.

"Тази сутрин те са вече 115 - може да съм пропуснала 50. Това са в 2-3 медии, всички ги знаем", каза Мутафова.

В крайна сметка към 13:40 ч Съветът прие с огромно мнозинство - 17:3, че тази процедура трябва да бъде прекратена, при факта на оттегленото предложение. Сред гласувалите 3-ма против - все пак бе и Гешев, който държал всички факти да бъдат изяснени.