Германското правителство поиска мерки за защита на дамите в публиката на германската хеви метъл рок група "Рамщайн" след обвиненията за сексуално насилие от страна на фронтмена на групата, съобщи АФП.

Тил Линдеман е обвинен в сексуално насилие от няколко жени, съобщиха през последните дни телевизионният канал NDR и в. "Зюддойче цайтунг". Той е заподозрян, че подбирал млади жени от първите редове на концертите на групата, които били канени на партита след края на концертите. Две от поканените твърдят, че са участвали против волята в сексуални отношения, след като били упоявани на партитата. Групата отрича.

Според седмичника "Ди Велт" жените от първите редове на концертите били записвани на видео, за да може 60-годишният Линдеман да си избере коя от почитателките да бъде поканена зад кулисите при групата.

"Младите хора по-специално трябва да бъдат по-добре защитени от посегателства", каза германската министърка на семейството Лиза Паус пред АФП в момент, когато една от най-известните в Европа хеви метъл групи "Рамщайн" е на турне на континента.

Министърката предлага създаване на защитни зони за жени по време на концертите, както и създаването на екипи, които да могат да реагират в случай на сексуално посегателство. Трябва да обсъдим "бързи и конкретни" защитни мерки, каза министърката, според която "сериозен дебат за отговорността на артистите и организаторите на концерти към техните почитатели би бил полезен".

Тази седмица "Рамщайн" има четири концерта на Олимпийския стадион в Мюнхен, които са напълно продадени. Точно пред сцената обаче няма да има публика, в зоната Row Zero, от която се твърди, че Линдеман подбира кого да покани зад кулисите.

Организаторът ни информира вчера, че няма да има Row Zero и афтър парти в Мюнхен, каза за АФП Тобиас Кьолер, говорителя на стадиона в Мюнхен, където ще бъдат концертите на групата.

Как започна скандалът?

Почитателка на германската група "Рамщайн" обяви, че е била дрогирана и наранена след среща с вокалиста на бандата преди концерт във Вилнюс, Литва, на 22 май.

Шелби Лин от Ирландия пътувала до Вилнюс, за да присъства на концерта на „Рамщайн“ - първи от „Турне по стадионите на Европа“. В литовската столица тя била поканена на парти преди концерта. Ирландката съобщава, че се е запознала с Тил Линдеман и че той е поискал да прави секс с нея. Лин казва, че Линдеман е реагирал много агресивно, когато тя му отказала.

Тя също така подозира, че едно от питиетата ѝ е било подправено с упойващи вещества, тъй като няма спомен за част от вечерта, след като е изпила само две питиета и един шот текила. Тя казва, че е останала със синини и е повръщала 24 часа след концерта. Лин публикува снимка на нараняванията си в интернет и твърди, че е подала жалба.

Самият Линдеман все още не е коментирал обвиненията, но изтри профила си в Инстаграм. От "Рамщайн" реагираха в Туитър.

„По отношение на разпространяваните в интернет твърдения за Вилнюс можем да изключим възможността това да се е случило в нашата среда“, пише в позицията на групата.  И се добавя, че „не ни е известно да има официални разследвания по този въпрос“.

Темата е широко обсъждана в интернет. Някои жени съобщиха анонимно, че са имали подобни преживявания и изразиха пълната си солидарност с Шелби Лин. Други пък призоваха към предпазливост, тъй като твърденията все още не са доказани.

След първоначалните съобщения за сексуално посегателство Лин добави уточнение в Туитър, че Линдеман не я е докосвал.

„Той прие, че не съм искала да правя секс с него. Никога не съм твърдяла, че ме е изнасилил“, написа тя.

„Турне по стадионите на Европа“ на „Рамщайн“ стартира във Вилнюс на 22 май и ще премине през Стария континент в продължение на цялото лято до началото на август. България не е сред страните в турнето, което продължава въпреки обвиненията. Създадената през 1994 г. група има планирани концерти в близките седмици във Франция, Италия, Швейцария, Швеция, Белгия, Нидерландия, Полша, Австрия, пише БТА.