"Върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи."

Това обяви в четвъртък в парламента министърът на финансите Асен Василев.

Вчера от Министерството на финансите съобщиха, че освен Румен Спецов в НАП, се връща и шефът на агенция "Митници" от предишното министерстване на Василев - Павел Тонев. 

"Всеки ден се получават сводките колко е събрано спрямо миналата година и при 18% инфлация плюс ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), събираемостта на ДДС е нагоре с по-малко от 6%", обясни Василев в отговор на въпрос.

Василев отрече Спецов да е политическо назначение. Това бил екипът, който е успял през 2021 г. да събере 7,9 млрд. лева повече, отколкото е било заложено в заварения бюджет.

"Миналата година видяхте, че се справиха с повишена събираемост, въпреки увеличението на разходите над приходите в Народното събрание над прогнозите, успяха тези приходи да бъдат събрани в хазната и дефицитът да бъде 3% на числена основа, 0,8% на касова основа", твърди Василев.

По думите му сега имало значително изоставане в събираемостта, нещо, което вчера бившият вече служебен премиер Гълъб Донев отрече.

В началото на август 2022 г. служебният министърът на финансите Росица Велкова освободи Павел Тонев от поста директор на Агенция "Митници" и назначи временно на тази длъжност Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор. По същото време служебното правителство освободи Румен Спецов от поста изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и назначи  за ръководител на Агенцията Борис Михайлов.

Смяна и в АПИ, обществените поръчки остават

След НАП и "Митниците" в сряда, днес дойде съобщение и за смяна в друга ключова агенция - "Пътна инфраструктура" (АПИ), която също по традиция е сред най-първите в списъка с промени в ръководството при нова власт.

"Ръководството на АПИ вече е в пълен състав, с което е подсилено експертното начало. Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, за председател на Управителния съвет на АПИ е назначен инж. Ясен Йорданов. Членове на УС на АПИ са инж. Десислава Паунова (която единствена запазва позицията си) и инж. Калоян Киров", обявиха от МРРБ.

Обществени поръчките, които служебният кабинет задейства и АПИ започна да раздава в последните дни от мандата си, няма да бъдат отменяни. Новото ръководство на министерството даже уверява, че "следва да довърши стартиралите процедури и да понесе политическата отговорност за крайните решения".

"Това наложи след встъпване в длъжност на кабинета "Денков" да се вземат временни мерки и да се предприемат превантивни действия с цел защита на обществения интерес до встъпване в длъжност на новите членове на Управителния съвет на АПИ", пише в съобщението от МРРБ.

Инж. Ясен Йорданов е магистър инженер от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Той има близо 30-годишен опит в проектирането и изграждането на големи обекти от пътната инфраструктура в България. Експертизата му е оценена и в чужбина, където е работил по различни проекти. Инж. Ясен Йорданов беше част от Междуведомствената работна група, създадена през 2022 г. от кабинета „Петков“, която проверяваше възлаганията на текущ ремонт и поддръжка за спорни пътни ремонти, пише в официалната биография на новия председател на УС.

Калоян Киров е строителен инженер, магистър със специалност „Транспортно строителство“ в УАСГ. Има завършени курсове „Контрол върху качеството на изпълнение на строителството, за съответствие на влаганите в строежите строителни процедури със съществените изисквания за безопасност“, „Координатор по безопасност и здраве по време на проектирането и строителството“ и др. Има натрупан професионален опит по реализацията на множество проекти.