Кметицата Йорданка Фандъкова да премахне "неприемливо и провокативно съдържание", "заляло" София искат от Инициативния комитет за референдум срещу "джендър идеологията" на БСП.

Става дума за плакатите за предстоящото шествие за човешки права "София Прайд" на 17 юли в столицата. Те показват всякакви двойки - хетеросексуални, гейове, лесбийки, някои с деца, други без, под призива "Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023".

"От екраните на тези скъпоструващи билбордове се излъчват преки призиви за нарушаване на Конституцията, законите на страната, относно дефиницията за семейство, понятието пол и др.", пишат от инициативата на Корнелия Нинова.

Според тях фактът, че има двойки и семейства с хора от един и същ пол "действа деморализиращо и развращаващо за българските деца", и нарушавало правата на родителите за това как да възпитават децата си. Събитието "София Прайд" години наред се провеждало "под паравана на защита на правата на хората с нестандартна сексуална ориентация", а всъщност това било истинската му цел.

"От плакатите и билбордовете, еднополови двойки обявяват себе си за "семейство", което е в противоречие на българското право", пишат те.

Общината пък бездействала срещу това "потъпкване на правата на гражданите".

От Инициативния комитет пък и се съмняват, че организаторите на София Прайд ще "спазят Решението на ДАЗД от 2022г. за премахване на детската сцена за ЛТБТИ прояви от програмата на събитието". Всъщност Държавната агенция за закрилата на детето дава становище миналата година, в което предупреждава родителите да обмислят внимателно дали да заведат детето си на Прайд, и дава апел към тях и организаторите да не "въвличат децата", защото те "биха могли да разберат неправилно смисъла на подобно мероприятие".

А тази година на Прайда ще е налице кът с аниматори, които да забавляват малките, когато родителите са на концерта, с който се открива традиционно шествието.

В заключение от инициативата не левицата искат премахване на плакатите, които в последните дни бяха драскани и унищожавани от хомофобни организации и партии.