Подкрепата за анти-джендър референдума на БСП не върви много енергично.

Около 35 хиляди подписа са събрани до момента от Инициативния комитет за провеждането на референдум за забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различни от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България (каквото е пълното име на това начинание - бел. ред), съобщи съпредседателят на комитета адв. Владимир Шейтанов на пресконференция в петък в БТА. 

Крайният срок за внасяне на подписката в НС е 26 юли. 

Парламентът задължително приема решение да се проведе допитването, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на предвидените в закона ограничения, гласи законът.

Соцпартията обяви, че започва събирането на подписи преди два месеца, когато  учреди и инициативен комитет. Официално срокът пред НС започна да тече от 26 април.

Сред учредителите бяха Нешка Робева, Емил Костадинов, Владислав Карамфилов - Въргала и др. По време на предизборната кампания в Сливен избухна скандал около появата на името на певеца Кондьо, който лежа в затвора за трафик на хора и склоняване към проституция, сред местните участници в комитета против "джендъра". Когато това стана публично известно, лидерката на БСП Корнелия Нинова  отрече подобно участие, въпреки информации от местната структура на партията.

"Референдумът на БСП против "джендър идеологията" е глупост, под която няма да се подпиша", заяви пред бТВ преди дни пък служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

"Аз имам две деца. Едното е на 5 и ходи на детска градина. Другото е на 10 и е в трети клас. Не съм видял някой да им казва, че трябва да си сменят пола. Не съм видял трета тоалетна. Не съм видял някой да им казва, че ще арестуват родителите, ако не им дадат шоколад. Това са неща, които не съществуват. И аз нямам никакво намерение да им обръщам внимание", добави той.

Днес Шейтанов се възмути от решението на Европейския парламент от 10 май да се подкрепи въвеждането в Европейския съюз на Истанбулската конвенция. "Въпреки че актът предвижда частично обвързване на ЕС с тази конвенция, считаме, че той нарушава принципа на общностното право на ЕС, а именно с конституционната идентичност на страните членки. Това не е обикновена норма, това е императивна норма, която има доминираща правна сила над всички правни норми на европейското право", твърди той.

По думите му Истанбулската конвенция смесва правата на LGBTQ общностите с правата на жените и хората, пострадали от домашно насилие. Ние тук, в България, се придържаме към позиция, изразена многократно от българската общественост, като започнем от президента на Република България до Православната църква, каза още Шейтанов. 

На 10 май т. г. европарламентът подкрепи въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция. По този повод вчера в декларация от трибуната на Народното събрание Нинова поиска подкрепа от българските граждани за референдума срещу „джендър идеологията“ в училищата. И се възмути, че български евродепутати от всички парламентарни групи са гласували „за“. "Сергей Станишев и Елена Йончева са гласували „за“, а другите колеги от БСП „са се скатали“, посочи тя с пръст.

"България може да приеме само това от Истанбулската конвенция, което препоръчва Конституционният съд, а именно частта с насилието над жени", каза днес Елена Йончева.

"България има проблем с насилието над жени и трябва да се направи всичко възможно, за да започне да се решава", допълни тя.

Само за първите четири месеца на тази година 12 жени са загубили живота си като жертви на домашно насилие, сочи мрачната статистика, докато БСП събира подписи за референдума си.