Депутатите в Народното събрание гласуваха на първо четене удължаването с още три месеца на закона за бюджета. Сегашното удължаване е с краен срок 10 юни, т.е. утре. Целта на упражнението е да се гарантира, че увеличението на пенсиите и другите социални плащания ще е възможно и след тази дата. Текстовете за хазната трябва да влязат в нормални рамки едва след като новият министър на финансите Асен Василев предложи нов закон за бюджета и той бъде приет от депутатите. 

Гласуването днес мина с мнозинство от 201 народни представители. Интересното е, че се гласуват текстовете, подготвени от служебното правителство, които предвиждат да отпадне забраната да се използват по-голямата част от парите от фискалния резерв. Забраната бе въведена през предходния парламент по идея на ГЕРБ. 

Сега се очаква, че между двете четения депутатите ще предложат да се запише, че неприкосновените пари от т.нар. Сребърен фонд за подкрепа на пенсионната система ще бъдат 4,5 млрд. лв. и че всичко над тях може да се ползва от МФ. 

Министърът на финансите Асен Василев подчерта, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат пипани: 

"В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма. Този законопроект е внесен от служебния кабинет. Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа. Нужда няма! Никаква!". 

Очаква се второто четене на проекта в комисия да мине още следващата седмица, а веднага след това да мине и през зала за окончателно гласуване. 

Василев пък вчера обеща, че новият закон за бюджета ще бъде приет най-късно до края на юли.