Няколко от най-големите руски олигарси са получили милиарди долари дивиденти от компаниите си, въпреки международните санкции заради войната в Украйна, пише Блумбърг.

Според индекса на милиардерите на агенцията петима руски милиардери в петролната, никелова и добивната промишленост са получили около 10 милиарда долара от своите компании от началото на 2022 г. За разлика от много други, тези компании не  спряха изплащането на дивиденти с налагането на санкциите.

Руските енергийни милиардери като Вагит Алекперов, Леонид Михелсон и Генадий Тимченко дължат дивидентите на скока в цените на енергията нахлуването на Русия в Украйна.

Производителят на торове "Фосагро" на милиардера Андрей Гуриев също отчел най-голямата си печалба миналата година, като недостигът на продукцията му на някои пазари е тласнал цените нагоре.

Гуриев и акционерът на минния гигант "Норилск никел" Владимир Потанин са под санкции на Обединеното кралство и САЩ, докато Тимченко е под санкции на ЕС, САЩ и Обединеното кралство. Алекперов и Михелсон са санкционирани от Обединеното кралство.

Тези заможни руснаци днес имат малко възможности да харчат или да влагат парите си, тъй като западните санкции затвориха вратите за това и тласнаха милиардерите още повече в ръцете на Кремъл. Изолацията им от останалия свят стимулира инвестициите в местни фирми, каквито те не са обмисляли преди, и показва как руският елит се приспособява към следвоенната реалност.