След като днес реши, че няма да прави "обръщение" към нацията по телевизията, Иван Гешев следобеда обнародва нова идея. Той е пратил до председателя на Народното събрание Росен Желязков искане...

"... да бъде изслушан на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние."

Този път той цитира чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който предвижда "обсъждане с народните представители на дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително при възникнали затруднения в осъществяване на функциите им".

Интересно е, че прокуратурата винаги се е съпротивлявала яростно срещу всякакви форми на контрол, като дори Сотир Цацаров инициира конституционно дело. Конституционалистите се прозинесоха, че никой прокурор не може да бъде питан за висящи досъделни производства, включително в Народното събрание.

Самият Гешев твърди, че е само един административен ръководител и - както е по НПК, без разрешението на наблюдаващ прокурор, самият той не знае какво има в делата (например - същото твърдение направи буквално преди дни за делото за "собствения" му атентат - че не знаел какво пише в него, б.р.).

Затова той предлага на Желязков, че изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация.

И още:

"В писмото се подчертава, че защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти. Откритият диалог би спомогнал за утвърждаване на европейските стандарти с цел гарантиране на стабилност и справедливост за обществото", посочва Иван Гешев.

Не е ясно какво точно иска да разказва Гешев на депутатите и дали въпросните досъдебни производства касаят партийни лидери като Бойко Борисов, например, чийто имунитет поиска в началото на месеца, но Борисов отказа доброволно да го даде. Малко по-рано днес от БСП внесоха проект на решение на парламента - мнозинството да гласува за или против падане на защитата на лидера на ГЕРБ. Покрай това председателката на левицата заяви, че депутатите нямали свободен достъп до внесените от Гешев "доказателства" по "Барселонагейт", трябвало специално да поискат това от Росен Желязков. Така едва ли не било затруднено тяхното осведомяване по случая, за да вземат информирано решение как да гласуват. Депутати, чели документите, с които Клуб Z разговаря, казват, че не са имали никакъв проблем с достъпа - всеки, който поиска, получава такъв.

Ето и оригиналното прессъобщение на прокуратурата:

Главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде изслушан на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писмо до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Изслушването е поискано на основание чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който предвижда обсъждане с народните представители на дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително при възникнали затруднения в осъществяване на функциите им.

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация.

В писмото се подчертава, че защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти. Откритият диалог би спомогнал за утвърждаване на европейските стандарти с цел гарантиране на стабилност и справедливост за обществото, посочва Иван Гешев.