Иван Гешев е внесъл в Народното събрание и последната част от преводни материали по т. нар. Барселонагейт.

Както е известно, заради делото, което прокуратурата рязко спеши в последните седмици, Гешев иска имунитета на Бойко Борисов. Обвинението вероятно ще е за пране на пари.

Това е трето съобщение на прокурорския пресцетър по тази тема - веднъж вече бе съобщено, че са донесени материали от страна на главния прокурор.

Става ясно, че Кралство Испания е изпълнило наша Европейска заповед за разследване.

Иначе историята с къщата в Барселона тръгва от анонимно видео през 2018 г., а през 2021 г. Специализирана прокуратура оповести, че е получила 219 стр. материали от Испания. Оттогава те се превеждаха и анализираха.

Ето и оригиналното съобщение от днес:

Главният прокурор внесе в Народното събрание последната част от извършените преводи на материали във връзка с изпълнена ЕЗР по делото „Барселонагейт“ към искането за снемане на имунитета на народния представител Б.Б.

Главният прокурор внесе в 49-ото Народно събрание последната част от вече изпратени множество преводи от испански на български език на материали, получени във връзка с изпълнена от Кралство Испания Европейска заповед за разследване (ЕЗР) по висящо досъдебно производство на Софийска градска прокуратура (СГП), което касае народния представител Б.Б., бивш министър-председател на Република България.

Допълнителните материали представляват относими доказателства към внесеното искане за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Б.Б.

Материалите са във връзка с досъдебно производство на Софийска градска прокуратура, известно в медиите като „Барселонагейт“.