Руският президент Владимир Путин потвърди днес, че голямото контранастъпление, което Украйна подготвя от месеци, е започнало на фронта.

Но твърди, че силите в Киев не са успели да постигнат целите си, предаде Франс прес, съобщава БТА.

"Можем уверено да кажем, че тази офанзива е започнала, както се вижда от използването на украинските стратегически резерви", каза Путин във видео, разпространено в "Tелеграм" от репортер на руската обществена телевизия.

По думите на Путин боевете продължават от пет дни, но "украинските войски не са постигнали целта си в нито едно от направленията на боевете".

"Всички опити за контранастъпление, направени досега, се провалиха, но режимът в Киев все още има офанзивен потенциал", твърди още Путин, уверявайки, че руският ответен удар "ще се основава на тази констатация".

Руската армия съобщи за интензивни боеве в Южна Украйна през последните дни, твърдейки, че е отблъснала няколко украински атаки, които биха могли да бъдат началото на мащабното контранастъпление, подготвяно от месеци от украинския генерален щаб.

Украйна, чиято армия сега е снабдена с модерно западно военно оборудване, изглежда не бърза да обявява контранастъплението си, като същевременно продължава да поддържа стратегията си неясна.

Според украинския заместник-министър на отбраната киевските сили извършват "активни бойни операции" близо до опустошения град Бахмут на изток и водят "позиционни боеве" на юг, където руските войски са в отбрана.

Руската армия направи във вторник необичайно признание - за смъртта на 71 свои войници в операциите, целящи да отблъснат украинските атаки по целия фронт, посочва АФП.

Путин заяви днес, че украинските загуби са "около три към едно" в полза на Русия.