Руската армия подготвя мащабна информационно-психологическа операция (ИПСО) и използва темата за украинското "контранастъпление", за да деморализира украинците, предаде "Униан", цитирайки данни на стратегическото командване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Според агенцията Русия ще започне да разпространява предварително подготвени стари снимки и видеоклипове чрез социалните мрежи и телеграм каналите, които ще демонстрират "пораженията" на украинската армия. По-специално, те ще покажат разрушено оборудване, убити украинци и затворници.

"Руските пропагандисти ще разпространяват невярна информация за контранастъплението, неговите направления и загубите на украинските войски. Дори и да няма контранастъпление", съобщава ВСУ.

Ведомството припомня, че обществото трябва да се ръководи в подобни въпроси единствено от оперативните доклади на Генералния щаб и съобщенията на официални представители на ВСУ.

Зам.-министърката на отбраната Анна Маляр обяви, че част от отбранителните действия на Украйна включват преминаване и към настъпления.

Тя добави, че Бахмутското направление остава епицентърът на военните действия.

"Там се движим на доста широк фронт. Успех има. Ние заемаме доминиращите височини. Противникът в отбрана иска да задържи позиции", подчерта Маляр и добави, че чрез публикуването на данни за разбито контранастъпление на Укрйана, руснаците целят да отклонят вниманието от поражението в посока Бахмут.

Вчера Киев призова за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол в продължаващата вече 15 месеца война, припомня Ройтерс. Този призив бе придружен с видео:

Руските сили са осуетили мащабна украинска офанзива в южната украинска Донецка област, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала офанзивата вчера, като са били задействани шест механизирани и два танкови батальона.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери руското изявление. Засега няма коментар от Украйна.

Не ясно дали съобщената атака представлява официалното начало на дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръщане на част от територията, завзета от руските сили след началото на нашествието през февруари 2022 г.

"Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех".

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, според същия източник. Това е постигнато "в резултат на умелите и компетентни действия на военната група "Изток".

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството, като уточни, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

Във видеоклип, публикуван в телеграм-канала на министерството се виждат няколко военни превозни средства, разположени на обширна територия, които са подложени на въздушна атака.

В същото нападение с дрон е причинило пожар в енергиен обект в руската Белгородска област рано тази сутрин, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма пострадали хора, добави той в Телеграм.

Александър Ходаковски: Украинците настъпват край Угледар

Руският командир Александър Ходаковски представи различна версия на украинското контранастъпление. Според него на фронта са забелязани за първи път танковете "Леопарди".

"Ситуацията на Новодонецке и вляво към Велика Новосилка е тежка - противникът, усетил слабите ни места, засилва усилията си. За първи път видяхме (танкове) "Леопарди" в нашия тактически район. Както очаквах вчера - имайки чувство за успех, врагът ще хвърли допълнителни сили в битката. Само в района на Новодонецке са регистрирани до тридесет единици бронирани превозни средства."

Общо 10 дрона са били прихванати над Кримския полуостров и Курска област

Русия съобщи, че е прихванала девет дрона над Кримския полуостров и един над малкия град Суджа в южната област Курск, при почти ежедневните нападения срещу страната или срещу контролирани от Москва територии в Украйна, съобщава Ройтерс.

Пет дрона са били свалени, а четири са били спрени и не са поразили целите си в Джанкой, на Кримския полуостров, заяви руски служител, намиращ се в Крим. Москва анексира полуострова от Украйна през 2014 г.

По-късно през деня над Суджа беше свален украински дрон, съобщи в Телеграм губернаторът на граничещата с Украйна Курска област. Агенция Ройтерс отбелязва, че не можа да провери съобщенията по независими източници.

Ударите дойдоха след множество нападения срещу руския граничен район Белгород и петролна инфраструктура в страната, както и след удар с дрон по богати квартали на Москва по-рано през седмицата. Киев отрича да е нападал Москва и Украйна почти никога не поема публично отговорност за нападения в други части на Русия или срещу контролираната от руските сили територия в Украйна.

При вчерашните нападения с дронове в не са пострадали хора, според официални руски представители. В Джанкой са счупени прозорците на няколко къщи, съобщи в Телеграм Сергей Аксьонов, подкрепяният от Русия ръководител на администрацията на Крим. Той допълни, че един невзривен дрон е бил намерен на територията на жилищна къща, което е наложило временната евакуация на около 50 души в района.

Русия има военновъздушна база в близост до Джанкой. Украински официални лица отдавна твърдят, че градът и околните райони са превърнати в най-голямата военна база на Москва в Крим, припомня Ройтерс.

Според полски медии в боевете в руската Белгородска област участват и поляци, съобщи ДПА. Онлайн новинарските портали Polsatnews.pl и Wprost.pl съобщиха вчера, че на страната на украинската армия се сражават бойци от Полски доброволчески корпус. Те се позоваваха на съобщенията на самата група в Telegram и на видеоклип, за който се твърди, че показва войници на път към Белгород.

Според Polsat Полският доброволчески корпус е основан през февруари. Първоначално той се е сражавал заедно с украинската армия като независима единица, съставена само от поляци. Междувременно отрядът действа и съвместно с Руския доброволчески корпус.

В статиите не се посочва колко поляци са участвали, пише БТА.