Украинският президент Володимир Зеленски заяви на брифинг, че се извършват контранастъпателни и отбранителни действия срещу руските сили в Украйна и че украинските военни са положително настроени, предаде украинската агенция УНИАН, цитирана от БТА.

"В Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия, на какъв етап, няма да кажа подробно... Трябва да се има вяра в нашите военни, а аз им вярвам. Ежедневно съм в контакт с нашите командири в различните направления", добави украинският президент.

"В момента всички са настроени положително. Предайте това на Путин", каза с усмивка Зеленски, застанал до пристигналия на посещение в Киев канадски премиер Джъстин Трюдо.

Руската армия от шест дни съобщава за масирани украински атаки, главно по южния фронт, отбелязва Франс прес. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че украинските сили са започнали контранастъпление срещу руснаците, но че няма да постигнат целите си и че понасят тежки загуби.

Украйна от месеци казва, че планира контраофанзива за отвоюване на окупираните от Русия територии на изток и на юг. Тя обаче пазеше стриктно мълчание относно извършваните операции и досега отричаше да е започнала основната си операция, отбеляза Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че през последните 24 часа украинските сили са продължили "неуспешните" опити да предприемат атаки южно от Донецк и в Запорожка област, както и в района на източния град Бахмут, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Ройтерс посочва, че не е в състояние да провери по независим начин това твърдение или ситуацията на бойното поле.

През последните 48 часа украинските войски са извършили значителни настъпателни операции в източната и южната част на страната, казва в последния си разузнавателен доклад на британското министерство на отбраната.

Според него украинските сили са постигнали значителни успехи в някои области. Те са пробили първата линия на руската отбрана. Напредъкът в други части на фронта  е бил по-бавен. 

В същото време оценката на британските военни за действията на руснаците е смесена - някои руски части провеждат отбранителни маневри, докато други се оттеглят в „известен безпорядък“ на фона на нарастващите съобщения за руски жертви. Войници на Москва загиват, докато се оттеглят през собствените си минни полета.

Руската бойна авиация е била изключително активна над Южна Украйна, където въздушното пространство е по-отворено за Русия, отколкото в други части на страната. Остава обаче неясно дали тактическите въздушни удари са били ефективни.

В различни участъци на фронта около източния украински град Бахмут силите на Киев са успели да се придвижат до 1 400 метра напред, каза днес говорителят на източната групировка украински войски Сергей Череватий.

"Опитваме се, използвайки това, че врагът провежда ротационни мерки и сменя своите подразделения, да нанасяме по врага удари, контраатакуваме. За тези денонощия ни се удаде на различни участъци да се придвижим до 1 400 м.", каза той.

В отделни бойни действия днес украински ракети поразиха хотел на т.нар. Арбатска коса близо до Мелитопол в Херсонска област и предизвикаха пожар и евакуация от окупираната от Русия територия. Това потвърдиха както украинският, така и руският администратори на частично контролираната от Киев област.

Украинското контранастъпление набира скорост, но руснаците оказват твърда съпротива, пише днес "Политико".

Според изданието украинските механизирани бригади удвояват офанзивите в направленията на Бахмут и Запорожие, „но изглежда са изправени пред силна руска съпротива“.

То отбелязва, че украинците са напреднали до 1 600 метра около Бахмут, като се позовава на руски „военни кореспонденти“, свързани с Министерството на отбраната на Русия. 

Собственикът на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин по-рано тази седмица разкритикува отстъплението на руските войски в Бахмут, наричайки го "срам".

На 9 юни беше съобщено, че тази седмица украинските войски са напреднали в южна посока, но със „значителни“ загуби на техника. Според анонимен събеседник на украинския информационен сайт НВ обаче не е ясно дали тези действия са били наистина начало на голямо контранастъпление или опит да се намерят слаби места в руската отбрана. В зоната на бойните действия са забелязани нови украински танкове и бойни машини, дарени от страните от НАТО, пише НВ.