Президентът на САЩ Джо Байдън бе домакин на най-голямото празненство за отбелязване на "прайд" месеца в Белия дом, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че Байдън е отправил призив за нови мерки в защита на правата и сигурността на представителите на ЛГБТ общността на фона на вълната, по неговите думи, от "ужасяващи" нападения срещу тях.

Президентът демократ Байдън отправи призив към Конгреса на САЩ да приеме закона за равенството, който трябва да внесе промени в приетия през 1964 г. закон за гражданските права с цел да включи сексуалната ориентация и половата идентичност сред защитените права наред с расата, религията, пола и националния произход, както и да забрани нападателните оръжия.

Хиляди гости дойдоха за пикника на Южната морава на Белия дом, включително министърът на транспорта Пит Бутиджидж, първият заемащ този пост в администрацията на Байдън, обявил се открито като представител на ЛГБТ общността, и заместник-министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Рейчъл Ливайн, която е първата транссексуална федерална служителка, утвърдена от американския Сенат.

Байдън съобщи, че сред гостите са и оцелели след смъртоносната стрелба в нощния "Клуб Кю" в Колорадо Спрингс през ноември миналата година, както и в нощния гей клуб "Пулс" в Орландо, в щата Флорида, през 2016 година.

БТА