Протест на "Възраждане" снощи обсади филмотечното кино "Одеон" в София и блокира прожекцията на филм, част от филмовата програма на "София Прайд".

Причината - излъчваната лента, белгийският филм "Близо" (Closer) бил "педофилски". Десетки симпатизанти с тениски на партията на Костадин Костадинов блокираха входа на киното, част от тях влизат вътре и започват да тормозят гостите на прожекцията.

"Не искам гей парад да има в моя град" е рефренът на протестиращите. "Спрете ЛГБТ вируса", "Защитете децата", "Внимание педофилия!" и още подобни са надписите на плакатите им.

Полицията не прави нищо, за да ограничи протеста и нормалното протичане на прожекцията да продължи. Забележително е, че същата лента вече е прожектирана около 10 пъти в България, без подобни реакции - но сега е част от програмата на "София Прайд".

Призиви за блокиране на прожекцията има още вчера от страна на политическия коментатор Кристиян Шкварек, според който "Близо" "нормализира и пропагандира хомосексуалните отношения между деца".

"Множество граждани са справедливо разгневени от опит да се нормализира и пропагандира педофилията. Пореден опит, защото, имайте предвид, такива филми "София Прайд" прожектираше и миналата година", твърди още той.

Шкварек е известен и като организатор на "Шествие за семейството", контрапротест, който се провежда в същия ден като "София Прайд" и е в подкрепа на "традиционното семейство".

Всъщност в лентата няма нито хомосексуална връзка между деца, нито каквато и да е пропаганда на педофилия.

Спечелилият Голямата награда на фестивала в Кан филм от 2022 г. е дело на Лукас Донт и разказва историята на две момчета от белгийската провинция, израстнали заедно и с необичайно близки отношения. Съучениците им ги подиграват за близостта им, която в нито един кадър не е по някакъв начин романтична или сексуална. Едното момче реагира остро на подигравките и се дистанцира от другото, което завършва с трагедия. 

Същото важи и за другия филм - "Змия", за който говори Шкварек, излъчван миналата година въпреки протести (тогава на ВМРО и други националистически организации), срещу който отново имаше обвинения в педофилия, въпреки че няма и намек за това във филма

Организаторите първоначално обявяват безплатен вход като реакция на протеста, но в са принудени да отменят прожекцията. Нито осигурената охрана, нито предварително предупреданата столична полиция успява да укроти протестиращите. Организаторите обещават втора прожекция.

МВР: Не е имало физически, само словесни сблъсъци

Днес МВР излезе с позиция по темата, в която отбелязват, че не е имало физически, а само словесен сбъсък между "привърженици на политическа партия и група граждани". Новият министър Калин Стоянов ще иска пълна информация по случая, за да се запознае с действията на служителите, изпратени на място. 

"Според предварителни данни, предоставени от СДВР, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Там е установено, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък. Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи", пишат в съобщение от вътрешното министерство.