В 12:53 ч Иван Гешев просто стана от заседанието на Пленума на ВСС, който обсъжда свалянето му и си... тръгна. Той съобщи, че има ангажимент в ЕП в Страсбург, където щял да направи много важни разкрития пред евродепутатите.

После обаче стана и си тръгна и адвокатката му Радостина Константинова-Томова, което на практика парира Съвета - че ако продължи да заседава, би нарушил правото им на защита.

Преди това главният прокурор декларира, че държал да осъществи правото си на защита лично, т.е. - да присъстват с адвокатката му и на процедурата във ВСС.

Членовете се объркаха и настанаха различни реакции. Повечето бяха категорични, че това представлява злоупотреба с права. Както и че под давление на главния прокурор, който обеща, че днес ще участва в заседанието, то бе направено именно за понеделник. А ако беше казал, че ще стане и си тръгне - такова можеше да има в петък, събота или неделя.

Не помогна и това, че се четоха цитати от протокола от думите на самия Гешев - че нищо не пречи на адвокатката му да го защитава и че ако се вземе решение за понеделник, той ще се съобрази - това обеща миналия четвъртък.

След 12 ч. членовете угасиха мониторите за почивка - уж за 5 мин. Тя обаче продължи дълго, като явно се водеше разправия.

В Съвета се чуха гласове на две от най-уважаваните членове - Галина Захарова и Цветинка Пашкунова. Те бяха единодушни, че заседаване без Гешев или пълномощника му би представлявало нарушаване на правото им на защита и ще направи уязвим крайния им акт - какъвто и да е той.

"Тази поредица от обстоятелства би могла да създаде погрешна видимост за прекомерно бързане“, предупреди председателката на ВКС Захарова.

И се застъпи за отлагане и ново заседание в четвъртък.

Друг от "факторите" в Съвета - Боян Магдалинчев пък обяви, че е на линия само до края на седмицата. Следващата седмица ще има отдавна планирани ангажименти. Затова предложи да се уведоми „по всички възможни способи“ Иван Гешев, че следващото заседание в четвъртък ще бъде заседание по същество.

Въпреки това - след около час и половина разправии, мнозинство от 13:7 гласува да се продължи днес заседанието.

Иначе за пръв път, откакто остро скочи на политическата класа, защото прозря, че тя иска да подчини прокуратурата и да го отстрани, Иван Гешев спомена Делян Пеевски. Това стана тази сутрин на Пленум на ВСС, който продължава на 4-о поредно заседание да обсъжда евентуалния му "импийчмънт".

За разлика от "лицето Бойко Методиев Борисов", когото напада яростно от 15 май, обвинител № 1 до днес не бе споменавал поименно депутата от ДПС.

Той дръпна поредна реч, че се опитват да овладеят съдебната власт - с която Гешев неизбежо се самоасоциира:

"Надявам се, че това не е таймингът и графикът на Делян Пеевски и Бойко Борисов", каза днес той.

По думите му, било напълно видно вече за всички обикновени граждани, че става въпрос за овладяване на съдебната власт (на каза на база на какво почива това му наблюдение, б.р.).

Но те - във ВСС били юристи и не трябва да го допуснат.

Гешев спомена Пеевски за пръв път още на вратата, на влизане в Съвета. Като съзря опасност от мракобесие:

"Опасността е да се върнем във времената, когато ни управляваше в нарушение на всякакви принципи за разделение на властите една тричленка или петчленка, наречена Политбюро", посочи главният прокурор.

В рамките на текущата процедура по "импийчмънта" му, в петък следобед главният прокурор Гешев внесъл две нови искания за експертизи (след като вече обстрелва съвета с куп доказателствени искания, б.р.). Това стана ясно днес на откриване на Пленума на ВСС.

И двете му искания са доста специфични и звучат като да... отнемат много време.

Припомняме, че процедурата срещу него бе инициирана от 4-ма от Прокурорската колегия, които твърдят, че е уронил престижа на съдебната власт с брифинга си на 15 май, на който той говори за "политическия боклук", който трябвало да бъде изринат от НС, за "лицето Бойко Методиев Борисов", за плъхове и мишоци и пр.

След като вече поиска доказателства и свидетели - най-вече да уточнят психическото му състояние, сега Гешев иска нови две неща:

- да бъде възложена и допусната социологическа експертиза от експерт със специалност Социология, която да установи как се е изменило доверието у обществото в съдебната власт след направените публични изказвания.

Гешев иска да се измери какво е било доверието преди тази дата т.е. - имаме ли повлияване на общественото възприятие по отношение на съдебната власт и нейни органи след 15 май.

Второ искане е да се възложи:

- експертиза от експерт, сспециалност Етимолгия или Лингвистика, който да даде заключения, свързани с лексикалнотго и граматическо значение на съчетанието „политически боклук“ - значението, произхода, разпространението на тази фраза.

За да  има обективни и реални данни, трябва да се направи социологическа експертиза, каза днес Гешев. Другото щяло да бъде "субективно усещане" (макар че досега магистрати са наказвани дисциплинарно много пъти за уронване на престижа, без да се изследва цялото общество, б.р.).

Той се хвана и за това - да се напомня, че всъщност е казал "политически боклук - извинявам се за този израз", който според него променяло нещата.

На откриването на съвета днес няколко думи каза новият министър Атанас Славов. Той репликира поредната патетична декларация от Гешев - дошла в неделя. В нея той пише за "Силите на мрака", които искали, "ако е възможно дори да ни извадят от ЕС и НАТО."

В отговор днес Славов каза:

"Ако има сили на мрака в съдебната система, работа на ВСС е да им противостои и да ги отстранява. Аз вярвам в конституционната функция на органа."

Той все пак декларира, че се движат по процедурата, която самият ВСС разписа още преди 2 години и че няма да бъде оставено без обсъждане нито едно искане и нито един поискан свидетел.

Друга интересна особност е, че за пръв път от старта на сагата във ВСС се е появил Стефан Гроздев - представителят от политическата квота на ДПС в съвета, който досега отсъстваше.

Като първи стъпки, Гроздев гласува против исканията на Гешев - за разнообразните експертизи. Мнозинството също ги отхвърли.

Иначе Пленумът изслушва една от зам.главните прокурорки в екипа на Иван Гешев - Даниела Машева. Тя не потвърди казаното от Борислав Сарафов – че на прословутото събиране на заместниците сутрина на 15 май, преди брифинга, Гешев се е хвалил, че има над 150 изобличаващи записа с политици, магистрати, членове на ВСС и т.н.

Днес Гешев бе попитан от Олга Керелска отново за прелюбопитния начин - как негов подчинен шофьор получава заплашително (според Гешев) анонимно писмо, веднага го носи на правителствения ВИП и го предава лично на главния. Който току що каца от Америка. А Огнян Дамянов дори попита - проверявано ли е това писмо от някой от службите, или просто така нещо се взима и се носи на главния прокурор.

Отговорът обаче се сблъска със следствената тайна - Гешев обяви, че каквото му е обяснено от шофьора, е заявил в досъдебното производство. А доколкото му е известно, са снети обяснения и от "същото лице - служител".

"Дал съм подробни обяснения, които са предмет на досъдебно производство", каза главният.

Вместо това той отново се развика, че е бил обект на опит за убийство, че получил заплашително писмо, как го е скъсал и пр,. и че всичко това е ясно на цялото общество.