Ново предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е депозирано в деловодството на ВСС вчера. Това съобщават от Съвета.

Вносители са отново прокурори от Прокурорската колегия на ВСС - този път четирима от шестимата, които първия път предложиха "импийчмънт" (по закон са достатъчни и трима членове на съответната колегия, б.р.).

Искането е заради  накърняване на престижа на съдебната власт, а поводът - прословутият (пръв) брифинг на Гешев от миналия понеделник - когато скъса оставката си, говори за "плъхове, мишки, политически боклук, който трябва да бъде изметен от Народното събрание" и т.н.

Този път кадровиците се спират на конкретни изрази на главния прокурор, когото доскоро подкрепяха напълно единомислено при всяко гласуване.

"Считаме, че изредените факти и действия са в противоречие с Кодекса за етично поведение", пишат Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова (Гешев реагира неособено оригинално, като пресцентърът му вчера съобщи, че през миналата седмица от граждани са постъпили сигнали във ВКП за противоправни действия на Чапкънова и Кузманов, б.р.).

И припомнят, че Етичният кодекс задължава всеки магистрат да бъде учтив и любезен, честен, коректен и пр.

Те смятат в прав текст, че използваните от главния прокурор лексика, интонация и жестове се възприемат като "мутренски и непристойни" за един висш представител на съдебната власт. Цитира се интервю на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Други пък - като депутата от ГЕРБ Тома Биков, когото също цитират, възприели изказването на обвинител № 1 за доказателство, че има "дела на трупчета".

(Гешев заговори за делото "Барселонагейт", веднага след като започнаха исканията за отстраняването му. После пресцентърът пусна информация за възобновени и предстоящи други разследвания, свързани с Бойко Борисов, Мария Габриел и др. - б.а.).

Членовете на Прокурорската колегия казват, че, освен че демонстрират явно неуважение към политическата система в страната, действията на Гешев са скандализирали цялото общество, възприети са като несъответстващи на заеманата от него длъжност и са довели до "отрицателна обществена нагласа" спрямо цялата съдебна власт.

Новото предложение може да прочетете тук.

Клуб Z припомня, че точно след изказването на Мария Габриел - кандидат на ГЕРБ за министър-председател с първия мандат, шестима от колегията внесоха безпрецедентно искане за предсрочно освобождаване на Гешев. 

То бе мотивирано с историята за "израелския експерт", който вероятно по лично нареждане на Гешев се е озовал на мястото на "атентата" да извършва оглед. Те твърдят за грубо нарушение на служебните задъжения от страна на главния прокрор.

Сега в новото предложение "отсъстват" Огнян Дамянов (за когото Гешев няколко пъти повтори, че е на почивка в Япония) и Светлана Бошнакова (за която Гешев неособено джентълменски разказа че "тя, жената не е виновна, защото лежала в "Пирогов", когато й дали да подпише първото искане, б.р.)

Процедурната каша се очертава сериозна

След бурно заседание на Пленума на ВСС миналия четвъртък бе прието да се насрочи извънредно заседание, на което да се изслушат всички замесени по друг сигнал - този по заявеното от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев незаконно е записал без негово знание Йордан Стоев (член на ВСС и един от предложителите). Такова заседание е насрочено за този четвъртък - 25 май.

Вчера Гешев пък пусна записа на всеослушание пред медии в Съдебната палата. В него със Стоев си говорят, че го пращат някои си "те" - да натиска главния прокурор да подаде оставката, той уж се съгласява и само търси гаранции за "достоен екзит", но всъщност блъфира... Казва се още, че "Банкята" или Бойко (Боорисов) ръководи всичко и т.н. А лексиката и на вчерашния брифинг (на който присъстваха и някои от заместничките на Гешев, плюс Сийка Милева) включваше "помияри", че Гешев е "треснат", че Борислав Сарафов е "изгустиран" и пр., и пр.

И още една декларация от деня - "анти-Гешев"

По-късно през деня на сайта на ВСС бе качена и декларация от членовете на прокурорската колегия, предложили предсрочното освобождаване. 

В нея няма особени изненади:

"Дни преди заседанието на Пленума на ВСС... главният прокурор продължава да използва целия човешки, материален и технически ресурс на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите действия и жив щит за постигане на лични цели и амбиции., пишат довчерашните му верни съратници

Посочва се и забележителният начин, по който се оказа, че във ВКП има сигнали от граждани срещу двама членове на ВСС, които на 12 май предложиха свалянето на Гешев.

Сега те призовават обвинител № 1 "да прояви мъжество и достойнство и да изпълни заявеното от самия него желание да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по случая".

Най-интересното може би е накрая - подписите отново са 6. Т.е., едва ли може да се говори, че Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов са се примерно разколебали, след като внесоха първото искане за импийчмънт на главния прокурор.

Ето и целия текст:

Д Е К Л А Р А Ц И Я ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, ПРЕДЛОЖИЛИ ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ИВАН ГЕШЕВ ОТ ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ПРОКУРОР“

От началото на месец май 2023 г., българските граждани, магистратите и юридическата общност, сме свидетели на неокачествимо посегателство и погазване на върховенството на закона, на безпримерен и невиждан до сега процес на уронване престижа на съдебната власт, на дестабилизация на държавната власт, на грубо погазване на конституционните и европейски ценности и отричане от демократичните устои на Републиката.

Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които внесохме предложения за установяване на основания за предсрочно освобождаване на г-н Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“ с изненада, възмущение и тревога следим неговите публични изявления и професионални действия, като административен ръководител на Прокуратурата на Република България. Считаме, че главният прокурор цели не изясняване на обективната истина  и предприемане на съответните законови действия, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически конфликти, включително пълно дискредитиране на Прокуратурата на Република България и  нас членовете на Висшия съдебен съвет, подписали искането за неговото предсрочно освобождаване.

Дни преди заседанието на Пленума на ВСС за произнасяне по редовността и допустимостта на искането за неговото предсрочно освобождаване от заемания пост, главният прокурор продължава да използва целия човешки, материален и технически ресурс на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите действия и жив щит за постигане на лични цели и амбиции. От името на институцията, която представлява, пред държавният герб и националното знаме, по време в което оповестява, че ползва отпуск, той изразява позиции и заключения, анализира процеси и събития, като се опитва да овладее натрупаната гражданска енергия за постигане на цели несъвместими със заеманата от него служебна позиция. Нещо повече, от името на тази изборна длъжност, той упражнява натиск върху нас, членовете на Висшия съдебен съвет, депозирали искане за неговото предсрочно освобождаване, чрез отправяне на внушения за политически обвързаности, за нашите лични, професионални качества и авторитет. Възникват множество въпроси относно активизирането на Върховната касационна прокуратура, която е започнала проверки срещу нас - членовете на Прокурорската колегия на ВСС, подписали исканията за предсрочно освобождаване на г-н Гешев от длъжността, която заема. Това е прокуратурата, на която той е пряк административен ръководител и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно производство. Обществената значимост на постъпилите сигнали, публикувани в детайлна справка на сайта на ПРБ, не могат да служат за предтекст, при ангажирането на прокурори от ВКП и за упражняване на натиск върху нас.

Заявяваме готовност да изпълним гражданския си  и професионален дълг и допренесем за разкриването на обктивната истина по всеки сигнал.

Призоваваме главния прокурор г-н Иван Гешев да прояви мъжество и достойнство и да изпълни заявеното от самия него желание да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по случая, тъй като само така ще бъде гарантирана възможността на прокурорите да изпълнят обективно своите задължения, без риск върху тях да бъде оказан натиск. Считаме, че през последния месец бяха нанесени непоправими щети върху авторитета и престижа както на съдебната власт и в частност на ПРБ, така и върху българските магистратите.

Призоваваме всички страни, с отношение към протичащите  процедури във Висшия Съдебен съвет, да проявят уважение към върховенството на закона, и да положат всички усилия за възстановяване на доверието и уважението към съдебната власт.

Настоящата декларация ще бъде публикувана на интернет сайта на ВСС. Тя ще бъде изпратена на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – председателя на Република България, Министъра на правосъдието, Пленума на ВСС, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“, на Европейския главен прокурор и на Прокуратурата на Република България.

Георги Кузманов – член на Висшия съдебен съвет

Гергана Мутафова – член на Висшия съдебен съвет

Калина Чапкънова – член на Висшия съдебен съвет

Огнян Дамянов – член на Висшия съдебен съвет

Йордан Стоев – член на Висшия съдебен съвет

Светлана Бошнакова – член на Висшия съдебен съвет