Украйна освободи територия с размерите на Бахмут...за 1 седмица. Това съобщи анонимният западен военен анализатор "Def Mon", който от началото на войната дава едни от най-точните отчети за развитието на бойните действия.

Експертът уточнява, че оценката му е направена без да взима предвид напредването на украинците край Бахмут и Токмак.

"Институтът за изследване на войната" потвърди, че на 10 и 11 юни украинските сили са провели успешни контранастъпателни операции в най-малко три направления на фронта.

Украинците продължават да щурмуват северните и южните покрайнини на Бахмут. Извършено е нахлуване и в Западна Донецка област, южно от Велика Новосилка. Украинската заместник-министърка на отбраната Хана Маляр потвърди, че в тази посока са освободени селата Макаровка, Нескучне, Благодатне, Сторожеве и Новодаривка.

Руски източници съобщиха, че украинските сили продължават успешно да атакуват югозападно от Орихов в Запорожка област.

Все пак ISW предупреждава, че е твърде рано да се говори за украински "пробив". Военният експерт Емил Кастехелми, например, посочва, че украинците все още са на близо 20 км от основните отбранителни линии на руснаците край Велика Новосилка.

Маляр съобщи, че руски сили в Херсонска област са били разпределени в отбранителните линии в направленията Бахмут и Запорожие.

След взривяването на язовира "Каховка" фронтът за контранастъпление на украинците бе значително стеснен - долното течение на Днепър дефакто се е превърнало в блато и изглежда немислимо украинците да се опитват пробият в тази посока. 

Според зам.-министърката именно това е била основната причина за извършването на терористичния атентат.