Украйна постигна първи тактически успехи на бойното поле. В неделя Генералният щаб се похвали с освободено село в Донецка област - Благодатне. Твърдението бе подкрепено с видео.

Борба се води в съседното село Сторожеве, като според руския военен блогър "Романов" то вече е под украински контрол.

По данни на Института за изследване на войната (ISW) на 10 юни украинските сили са извършили контраофанзивни операции на поне четири фронтови участъка.

Конкретно, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са били активни в Луганска област в района на Белогоровка; напреднали са на юг от Бахмут с 1400 метра, и са провеждали операции на границата между Донецка и Запорожска области (района на Болша Новоселки); в района на Орехово в Запорожието.

Западните експерти са на мнение, че украинците все още държат голяма част от силите си на изчакване и търсят пролуки в отбранителните линии на окупаторите. Когато бъдат открити, на място ще бъдат концентрирани повече украински войски.

Докато Киев пази мълчание, с редки включвания като при превземането на Благодатне, руското военно министерство ежедневно дава брифинги, на които съобщава съмнителна информация за украинските загуби в офанзивата. Така на 6 януари "научихме", че руснаците са отстранили 1500 украински военни, 28 танка, 8 германски "Леопарда", 3 френски колесни танка AMX-10 и 109 бронирани бойни машини.

Данните изглеждат толкова комично завишени, че провокираха подигравки от страна на най-големия противник на военното министерство в Русия - шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Аз мисля, че барон Мюнхаузен пасти да ядеИ съдейки по това, което тук (в съобщението на министерството на отбраната - б.р.) е написано, в най-скоро време ще се доберем до извънземните - с такива загуби. За да убиеш 1500 души, това трябва да е било такава касапница, за едно денонощие, в протежение на 150 килоетра, че майка плаче. Затова мисля, че това е от областта на дивата, овехтяла фантастика. Изобщо трябва да се съмняваме във всички числа, които дава (Игор) Конашенков (говорителят на руското министерство на отбраната - б.р.). Мисля, че ние вече просто планетата Земя, цялата, сме я унищожили пет пъти". 

Бунтът на Пригожин

На 10 юни руският военен министър Сергей Шойгу подписа указ, чрез който задължи всички доброволчески сили на фронта в Украйна да сключат договори за военна служба с министерството на отбраната до 1 юли. 

Поставената мисия на мярката е да се подобри ефективността на всички подразделения на руската армия. Всъщност целта на Шойгу е да постави "Вагнер" под свой контрол, както и всички останали наемнически фракции в Русия. Военният министър не спомена поименно армията на Пригожин, но често в обръщенията си я определя като "доброволчески щурмови отряд".

Шефът на групировката категорично заяви, че "музикантите" няма да подписват договори с министерството на отбраната. И за пореден път от началото на офанзивата се усъмни в ръководните способности на Шойгу.

"Тези заповеди и укази, които Шойгу издава, те се отнасят за служителите на Министерството на отбраната и за военнослужещите. ЧВК "Вагнер" няма да подписва никакви договори с Шойгу. (...) За съжаление повечето военни части не са ефективни именно защото Шойгу не може да управлява нормално военни формирования. (...) Какво може да стане след тази заповед - няма да ни дават оръжие и боеприпаси - ще го измислим, както се казва, когато удари мълния, ще дотичат и ще донесат оръжие и боеприпаси с молба "помогнете".

Предстои да видим каква ще бъде реакцията на военно министерство в изтичащите седмици до 1 юли. Но руският блогър и бивш военен министър на сепаратистката ДНР Игор Гиркин, който наравно ненавижда Шойгу и Пригожин, е категоричен:

"Това вече е военен метеж, ако ще наричаме нещата с истинските им имена".

Потоп и безочливост

Руската армия извърши пореден терористичен акт, като взриви язовирната стена на окупираната от руската армия Каховска ВЕЦ.

Десетки хиляди украинци, предимно в завладените от Русия украински земи, загубиха домовете си. Последиците "ще имат глобален екологичен характер", особено в Черноморския регион, предрече ръководителят на украинската обществена организация "Зелен лист" Владислав Балински. 

Русия обвини украинците, че при среднощен обстрел са разрушили язовирната стена. Москва не предостави доказателства за твърденията си. И вместо да се погрижи за пострадалите в окупираните от нея земи, подложи на обстрел бедстващите жители отвъд линията на съприкосновение.

На 9 юни Ройтерс цитира данни на американските спецслужби, според които преди катаклизма е била регистрирана експлозия. След като язовирът е под контрола на руснаците, това почти сигурно означава, че именно те носят отговорност за потопа в Херсонска област. 

Наводнението идва точно навреме за Русия - затваря се потенциален фронт за атака на украинските сили. Повече руски войници могат да бъдат изтеглени от долното течение на Днепър и разпределени в областите Запорожие и Донецк.

Може би този военностратегически ход ще се окаже ключов, за да бъде спряно украинското контранастъпление и да се постигне мечтаното от Русия "замразяване" на конфликта. Какво тук значат някакви си "етнически руснаци", заради чието "освобождение" бе стартирана "специалната военна операция"!

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава главната редакторка на RT Маргарита Симонян заради вметка по време на гостуване в телевизионно предаване, която предлага интересен поглед върху душата на "рашист" от неруски произход.

"Какво направи Русия? Тя присъедини към територията си нации, етноси, страни... "съсиреци от племена" с отсъстваща държавност, включително моя етнос".

Със "сребърен медал" награждаваме проруският лидер на окупираната Херсонска област Владимир Салдо. Буквално часове след разрушаването на язовир "Каховка", той направи обръщение от офиса си в Нова Каховка, за да успокои страстите. Посланието му влезе в открит конфликт с реалността отвъд прозорците на кабинета.

"Сега преминах през Нова Каховка и други градове на левия бряг (източното течение на Днепър, окупирано от руснаците). Хората са спокойни и работят. Отвъд няколко квартала въобще няма голямо количество вода".

Първенецът, който ще окичим тази седмица със "златен медал", е бившият американски президент Доналд Тръмп. От началото на войната той така и не е осъдил руската инвазия в Украйна. Вместо това критикува Вашингтон, че продължава да подкрепя украинските защитници. На митинг в Джоржия републиканецът остана верен на своя "пацифизъм".

"В момента нямаме никакви муниции. Украйна разполага с всичките ни муниции, почти. Аз възстанових армията ни, имахме толкова много муниции... Бяхме натъпкани до краен предел с муниции, а сега имаме много малко муниции, за да се защитаваме. (...) Между другото тази война - ще направя така, че да се водят преговори и да приключи, това е ужасно нещо, за 24 часа между Зеленски и Путин (аплодисменти в залата). Всеки казва: "О, нямаш това предвид". Не, ще приключа с нея за 24 часа".