"Обстановката в прокуратурата е напълно нетърпима и е необходимо да се предприемат някакви действия."

Това заяви в интервю за БНР адвокат Ина Лулчева. 

"Самата прокуратура призна, че политиката е вътре. Не може да се каже, че сега влиза", смята тя.

За активизирането на прокуратурата напоследък адвокат Лулчева попита: "главният прокурор ли ги е активирал (останалите прокурори - бел .ред.), или те са бездействали, а той не е предприемал никакви действия до момента?"

"Налага се твърдото убеждение, че главния прокурор е упражнявал влияние за това едни дела да се развиват, а други – не", заяви Лулчева пред журналиста Силвия Великова.

Според нея няма съмнение, че "Гешев е упражнявал недопустим натиск върху прокуратурата".

Лулчева нарече категорично неприемливо "прокрадващото се в обществото, че Гешев сега се бил задействал и да го оставим да работи" и посочи, че "очевидно прокуратурата може да работи без него".

Известната адвокатка зададе още въпроса защо Инспекторатът на ВСС, който може да следи движението на делата, не се активизира да провери хода на определени дела.

"Цялата система има проблеми, но трябва да се започне отнякъде. Главният прокурор демонстрира през всичките тези години, че е несъответен на поста и правомощията, които са му възложени."

По казуса с произнасянето на Конституционния съд по тълкувателното искане на главния прокурор във връзка с изтеклия мандат на ВСС Лулчева поясни, че "този въпрос е повече от ясен".

По другото питане на Гешев – с колко гласа да се избира и отстранява главният прокурор, тя добави, че бройката не може да бъде основание за противоконституционност.

Ако ВСС отстрани Гешев, но президентът забави издаването на указа за освобождаването му, от гледна точка на правото го оставя главен прокурор, но все повече го делегитимира и това ще доведе до допълнително дестабилизиране на съдебната система, обобщи адвокат Ина Лулчева.

"Имунитетите не трябва да бъдат давани просто ей така, защото имунитетът е в интерес на избирателя. Той не е имунитет в интерес на народния представител", каза още адвокатът.

Според нея е по-добре да се създават парламентарни комисии, а не депутатите доброволно да дават имунитетите си.