Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст, предаде АНСА.

От четири дни той беше в миланска болница. Берлускони претърпя серия от лечения и страдаше от влошено здраве.

Берлускони, магнат в областта на недвижимите имоти, медиите и футбола, беше водеща фигура в италианската политика в продължение на десетилетия, отбелязва ДПА. Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната.

През април той беше лекуван от белодробна инфекция, свързана с неразкрита досега хронична левкемия.

Медийният магнат за пръв път дойде на министър-председателския пост през 1994 г. и ръководи четири правителства до 2011 г.

Той оглавяваше дясноцентристката партия "Форца Италия", която влезе в коалиция с групата на премиерката Джорджия Мелони "Братя италианци" след изборите през септември. Тогава милиардерът бе избран за член на Сената - горната камара на италианския парламент.

Реакции

Множество бивши италиански премиери коментираха кончината на Берлускони.

Сред тях бе настоящият сенатор Матео Ренци.

"Силвио Берлускони направи история в тази страна. Мнозина го обичаха, мнозина го мразеха: всеки днес трябва да признае, че неговото влияние върху политическия, но също и върху икономическия, спортния и телевизионния живот беше безпрецедентно.

Всички, които го обичаха, имат моята най-нежна и най-искрена прегръдка. В тези часове нося със себе си спомените за нашите срещи, за многото съвети, за нашите споразумения, за нашите сблъсъци.

Но преди всичко за едно телефонно обаждане, в което Силвио, а не президентът, ме накара да пролея сълзи, докато говорех за майка ми".

Джузепе Конте пък изтъкна, че Берлускони е допринесъл за "написването на значими страници от нашата история във всяка област, в която се подвизаваше".

"Силвио Берлускони беше предприемач и политик, който допринесе за написването на значими страници от нашата история във всяка област, в която се подвизаваше. Той запали и поляризира обществения дебат може би като никой друг и дори онези, които са се сблъскали с него като политически опонент, трябва да признаят, че никога не му е липсвал смелост, страст, упоритост".

Романо Проди обяви, че Берлускони ще остане като "политически лидер, който в своята дълга и интензивна обществена ангажираност оказа голямо влияние върху живота на страната ни, засягайки не само институциите, но и живота на всички граждани".

"В нашата дълга политическа конфронтация ние сме представлявали различни и противоположни светове, но нашето съперничество никога не е преминавало в чувства на вражда на лично ниво, поддържайки конфронтацията в среда на взаимно уважение".

Италианският министър на отбраната Гуидо Кросето обяви, че е настъпил краят на една ера. 

"Голяма, огромна болка. Той оставя огромна празнота, защото беше велик. Една ера приключи, една ера завършва.

Много го обичах. Сбогом Силвио".

"Братя италианци" публикува в социалните мрежи кратко изявление, в което определи Берлускони като "една от най-важните, решаващи и ценени фигури в италианската политическа история".

Първи сред чуждестранните лидери се изказа унгарският премиер Виктор Орбан, който обяви накратко:

"Отиде си великият боец".

Руският президент Владимир Путин изпрати писмо до италианския си колега Серджио Матарела, в което изрази искрено съчувствие към близките на своя "истински приятел" Берлускони. 

Ето го и писмото:

"Уважаеми господин Президент,

Приемете моите най-дълбоки съболезнования по повод смъртта на изключителния италиански политик Силвио Берлускони.

Най-важните събития от новата история на Италия са свързани с името на тази забележителна личност. Като истински патриот, Силвио Берлускони винаги е поставял интересите на Отечеството над всичко. Дълги години, оглавявайки Министерски съвет и заемайки други важни държавни длъжности, той направи много за икономическото и социално развитие на страната, за укрепването на позициите й в Европа и на световната сцена. Той с право беше смятан за патриарх на италианската политика и се радваше на висок международен авторитет.

Силвио Берлускони ще бъде запомнен в Русия като последователен и принципен привърженик на укрепването на приятелските отношения между нашите страни. Той направи наистина безценен личен принос за развитието на взаимноизгодните руско-италиански партньорства.

За мен Силвио беше скъп човек, истински приятел. Винаги съм се възхищавал искрено на неговата мъдрост, способността му да взема балансирани, далновидни решения дори в най-трудните ситуации. При всяка наша среща буквално се зареждах с неговата невероятна жизненост, оптимизъм и чувство за хумор. Смъртта му е непоправима загуба и голяма мъка.

Моля ви да предадете думите на искрено съчувствие и подкрепа на семейството и приятелите на Силвио. Пожелавам на всички сила на духа пред лицето на тази тежка загуба.

На Ваше разположение,

Владимир Путин".