Космическият туризъм все още е скъпичък и за момента - удоволствие за милиардери. Но НАСА дава шанс всеки да изпрати името си в Космоса следващата година, когато ще бъде изстрелян Europa Clipper.

Космическият апарат ще пътува доста - 2,9 млрд. километра, до четвъртия по големина спътник на Юпитер - Европа. Мисията му е да изследва ледената луна, в чийто океан е възможно да има и живот.

Космическата агенция обаче дава възможност на всеки, които има интерес, да прати своето име, за да бъде гравирано на корпуса на Europa Clipper и да попътува в Космоса. Трябва само да напишеш името си, откъде си, и да дадеш един имейл за потвърждение - ТУК.

Заедно с имената ще има и цяло литературно произведение - поема на американската поетеса Ада Лимон. НАСА нарича инициативата "Съобщение в бутилка".

"Съобщение в Бутилка" е перфектното съчетание от наука, изкуство и технология, и сме развълнувани да споделим с всички възможността да станат част от пътуването на Europa Clipper", казва Никола Фокс, заместник администратор на Дирекцията за научни мисии на НАСА.

"Просто обожавам мисълта, че нашите имена ще пътуват из цялата слънчева система на борда на устойчивия на радиация космически кораб, който се стреми да отключи тайните на замръзналата луна на Юпитер."

Europa Clipper ще бъде изстрелян от Флорида през октомври 2024 г., и ще пътува цели 6 години до луната на Юпитер.