Земята не е единствената планета в Слънчевата система, която се наблюдават резки промени на климата - това се случва на Юпитер и Уран, установяват нови данни от телескопа "Хъбъл", съобщи Digital Trends.

Той може да е вече на възраст, но все още предава ценна информация от най-близкия ни Космос - особено външните планети, които не се наблюдават толкова отблизо от други телескопи, в орбита или на повърхността.

Юпитер е далеч от Слънцето - близо 6 пъти по-далеч от Земята, и по-голямата част от топлината на газовия гигант не идва от звездата ни, а от собственото му ядро. Тя е и много висока спрямо други планети, и това преминаване на енергия отвътре навън води до особено силни бури по полюсите.

Скорошни кадри от Хъбъл обаче показват вълна от циклони и антициклони около екватора на планетата.

Уран е особена планета - за разлика от всички други, орбитира на една страна, така че на практика полюсите се редуват с лице към Слънцето. В добавка е най-студената в Слънчевата система, макар да не е най-далеч от Слънцето. Ледената кора от дясната страна на планетата се увеличава рязко в последните 8 години, показват кадрите на орбиталния телескоп.