"Подобряване на работата в публичните предприятия е една от основните мисии, която аз си поставих поемайки Министерство на икономиката и индустрията. Определено имаме области, в които можем да подобрим процесите и искаме да използваме най-добрите практики, така че България да се доближи възможно най-близо до своите стратегически партньори."

Това обяви министърът на икономиката и индустрията  Богдан Богданов, който откри първото заседание на проучвателната мисия в България към Комитета по корпоративно управление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщиха от Министерството в понеделник.

По време на заседанието министър Богданов подчерта, че членството на България в ОИСР е ключов приоритет.

"Гарантирам, че ще имате пълната подкрепа от всички държавни институции, последователност в мерките, които ще се прилагат, за да се реализира членството на страната ни в организацията", каза министър Богданов. Той увери, че нашата страна е предприела необходимите промени на ниво законодателни промени, правилници за прилагане на конкретните закони, така че да се работи в пълно съответствие с регламентите на ОИСР.

Министър Богданов изрази увереност, че през тази седмица ще се проведат конструктивни диалози, ще има ползотворно сътрудничество с ОИСР, за да се постигне целта на мисията.

Срещата е първата от поредица дискусии в периода от 12 до 15 юни, на които Министерството на икономиката и индустрията е домакин. Очаква се в срещите със Секретариата на ОИСР да участват представители от Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, Сметната палата, Министерството на енергетиката, Национална комисия по корпоративно управление, БДЖ холдинг, КРИБ, БТПП, Асоциация "Прозрачност без граници" и др.

Присъединяването на България към еврозоната, което за бизнеса е осъществима цел, към шенгенското пространство, за което България трябва да поработи, както и членството ни в ОИСР, са сред водещите приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2023 г., представени в началото на годината от председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който е и ротационен председател на АОБР.

В началото на юли 2022 г. АОБР предложи Бизнес съветът (BIAC) към ОИСР да създаде контактна "мрежа за присъединяване" между работодателските организации в държавите, кандидати за членство. Целта е да се даде възможност на Бразилия, България, Хърватия, Перу и Румъния,  които в края на януари 2022 г. получиха покани за присъединяване, да обменят добри практики, опит и дискусии по различни теми, съобщиха от Българската стопанска камара.  

"За АОБР е важно в страната ни да се проведе кампания по разясняване на процеса по присъединяване на България към ОИСР, както и какви са възможностите за принос на всички заинтересовани страни", заяви тогава инж. Стефан Чайков, представител на АОБР в Бизнес съвета на една от най-престижните икономически организации в света.

Графикът, който ОИСР е определила, предвижда основните действия по Пътната карта за присъединяване на държавите, кандидати за членство, да се проведат в периода 2023-2026 г. Процесът за всяка държава-кандидат е различен. Той включва строги и задълбочени оценки от повече от 20 технически комитета в широк набор от области. Тези прегледи оценяват и сравняват съответствието между политиките и практиките на всяка страна с тези на ОИСР, като при част от тях се изискват и законодателни промени, така че страната да отговаря на най-високите стандарти и практики.