Очаквано, новата главна изпълнителна директорка на Twitter - Линда Якарино - проповядва идентична политика за развитие на социалната мрежа на собственика Илон Мъск, който се оттегли от поста миналия месец.

Якарино е разпратила имейл на всички служители, пратен по-късно и на част от американските медии. В него тя уверява, че социалната платформа ще защитава свободата на изразяване и че се работи върху "Twitter 2.0".

"Twitter е на мисия да стане най-точният източник на информация в реално време на света и глобален "градски площад" за комуникация. Това не е празно обещание. Това е НАШАТА реалност", пише тя.

Фразата "градския площад" ("town square") е на Мъск. Миналата година той уверяваше, че Twitter ще стане по-свободна платформа.

Това, което се случи в последните месеци, бе точно обратното - в пъти са скочили случаите, в които Twitter се съобразява с авторитарни режими и техните искания да се блокират определени профили. Наскоро това се случи с опозицията по време на изборите в Турция. Като цяло Twitter одобрява 83% от исканията на авторитарни властващи.

Има сериозен ръст и на дезинформацията и пропагандата на платформата, а множество рекламодатели напуснаха в последните месеци. Някои анализатори очакваха, че след като Мъск напусне ключовия мениджърски пост, ще има промени в политиката на Twitter, но такава едва ли ще видим - по всичко личи, че визията на Якарино съвпада с неговата 100-процентово.