"Ева, която расте и се смалява" от Иванка Могилска. Това е разказът, по който седмокласниците писаха преразказ върху неизучаван художествен текст на днешното национално външно оценяване по български език и литература. Творбата на Иванка Могилска е написана специално за банката с неизучавани произведения, която се използва за т. нар. малки матури. Учениците трябваше да напишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

На изпита, който започна в 9 часа и продължи 150 минути, беше изтеглен вариант 2.

Отново имаше теч на съдържанието още докато учениците пишеха в класните стаи. От МОН обясниха, че вариантът е изтекъл през някои от над 10 000 квестори, ангажирани в изпита. Сигналът е предаден към ГДБОП, а извършител до момента не открит. 

Учениците полагаха изпитите в училищата, в които учат. По предварителни данни, очакваше се на изпита по български език и литература да се явят 62 877 седмокласници. Те бяха разпределени в 1700 училища и в 5681 зали. Ангажирани бяха и над 11 000 квестори.

Тестът по БЕЛ се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има шест задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст. 

С история за учител и неговите ученици, които намират уникална находка, бяха свързани езиковите задачи и тези за четене с разбиране. Предпоследната 25-а задача изискваше с няколко изречения учениците да обяснят какво внушават стихове от одата "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, уточниха от просветното министерство.

До момента в МОН има постъпила информация за една анулирана работа на националното външно оценяване по български език и литература в седми клас.

От 11 часа започна изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в десети клас, което е за над 54 500 десетокласници. Този изпит продължава 90 минути. Десетокласниците работиха върху три текста - за дебатите, за Дуранкулак и върху откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин. Последната задача беше да напишат резюме на текста за Дуранкулак.

МОН вече публикува въпросите и отговорите на изпита: