В град Етрополе, Софийска област, беше обявено частично бедствено положение след поредните обилни валежи от тази нощ, съобщи Нова тв.

В града са отнесени мостове, река Малки Искър е излязла от коритото си и е наводнила къщи, градини и улици, десетки сигнали за наводнени домове са подадени.

От ВиК София област съобщават, че екипите в района на Етрополе са изправени пред значителни затруднения:

"В настоящия момент, помпена станция Поповец е недостъпна поради придошлите води. Нивото на напорния резервоар намалява. Непрекъснато се следи ситуацията и при първа възможност екипите ще се отправят към речните водохващания. Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) Етрополе също е наводнена и в момента на място са и екипи на пожарна безопасност, които работят."

От общината съобщиха, че към момента няма бедстващи хора, но материалните щети са значителни. Най-тежко е положението в местността "Вранещица" и "Крушака". Сформиран е кризисен щаб.

Снощи се е задействала и системата за ранно оповестяване, която е предупредила гражданите, допълва Столица.bg. Работи се по разширяване и удълбочаване на коритото на реката, за да може да поеме придошлите води.

От общинската дирекция "Аварийна безопасност" отбелязаха, че проблемът идва от непочистени терени извън регулация, които трябва да са грижа на държавата в лицето на общинския управител. В днешния ден в района също се очакват интензивни валежи, обявен е жълт код за опасно време.

МВР съобщи тази сутрин , че през нощта са получени над 30 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка, на територията на София-град и област София.

Съобщенията са предимно за наводнени мазета, приземни етажи на къщи и инфраструктура, както и за паднали дървета и клони. Няма данни за застрашени или пострадали хора. Към 8 часа обстановката се нормализира и няма постъпили нови сигнали за произшествия.

Ето и сигналите:

Област София

Вчера около 19 часа в района на Етрополе се е развила буря със значителни валежи. Запушеното корито на река Малки Искър е предизвикало наводнение в западната част на населеното място. Екипите на пожарната служба от Етрополе и Пирдоп са отводнили 14 адреса. Има данни, че частично е пропаднал стоманобетонен мост над реката.

София-град

Почти 20 сигнала за наводнени мазета, приземни гаражи и пътна инфраструктура са получени в оперативния център на Столичната пожарна тази нощ. Съобщенията  са предимно за районите на жк. Младост 1 и 2, Студентски град и Горубляне. Към момента обстановката се нормализира.

Област Монтана

Продължават действията на пожарникарите и спасителите за справяне с последствията от наводнението в община Берковица. Освен отводнителни действия екипите участват в разчистването на пътната инфраструктура в района и свалянето на нивото на яз. Клисурица. Възстановителните работи ще продължат и днес.

Съобщение за мерките в София разпространиха и от столичната община:

"Във връзка с прогнозата за продължаващи значителни валежи и гръмотевични бури кметът на София Йорданка Фандъкова нареди да се извършва постоянно наблюдение на речните корита и язовирите на територията на Столична община.

Аварийните екипи да бъдат на терен и да реагират на сигнали. Кметовете на райони да осигурят наблюдение на водни обекти на съответните територии.

Екипите на Столичен инспекторат, почистващите фирми да проверяват дъждоприемните шахти, фирмите по поддръжка на парковете и градините също да извършват обходи. Столичният кмет изиска също всички звена да осигурят дежурни екипи.

Към момента 6 екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и три на столичната пожарна са на терен. Те са реагирали на сигнали за завирявания, отстранили са паднали дървета в коритото на река Искър в кв.“Враждебна“. Отводнили са подлез до търговски обект / магазин “Бриколаж“/, където продължава почистването му от Столичен инспекторат.

Към момента всички реки на територията на София имат осигурена проводимост, почистени са водостоците на Южната дъга на Околовръстен път, всички 7 общински язовирите са в нормално състояние, наблюдава се и р.Искър. Екипите на Столична община са извършили огледи на критичните участъци и продължават наблюдението им. „Напоителни системи“ извършват контролирано изпускане на язовир „Панчарево“.

Прогнозата не е оптимистична

Синоптичната прогноза обаче също не е оптимистична. Масивен средиземноморски циклон ще премине над Балканите до края на седмицата. На много места в страната ще се излеят още напоителни дъждове, с риск от наводнения, предаде Нова тв.

Най-уязвими ще са районите в западната част на Дунавската равнина и Предбалкана, както и повечето планински и предпланинските райони в западната половина на страната. Сумарните валежи за следващите 3-4 дни ще надхвърлят 50-60 литра на квадратен метър, в отделни точки количествата ще са дори по-големи.

В четвъртък и петък валежите ще са концентрирани именно в западната половина на страната, където облачността ще остане плътна през следващите 48 часа. Ще вали и ще гърми по-интензивно в петък около и следобед в западните и централните части на Стара планина, в Предбалкана и Дунавската равнина, както и около планините на Югозапада. И през двата дни ще има условия за градушка.

Съответно в източните райони облачността ще е с разкъсвания, почти без валежи. Температурите до края на работната седмица ще са по-ниски на запад – около и малко над 20 градуса, докато в източните райони термометрите ще достигнат 28-29 градуса.

През почивните дни България ще остане под влиянието на средиземноморския циклон. Областта с по-интензивни валежи ще се премести в събота в централните части на страната, а в неделя и около Черноморието.

Температурите през уикенда ще останат осезаемо по-ниски в западните и някои централни райони (около и малко под 20 градуса), и по-високи на изток (до 26-27 градуса).

След 20 юни, около началото на астрономическото лято, времето ще се стабилизира – с по-малко валежи и повече слънце.