Прокуратурата в Берлин е започнала разследване срещу фронтмена на „Рамщайн“ Тил Линдеман поради първоначално подозрение в сексуално престъпление.

Това са първите разследвания, които са започнали срещу Линдеман, откакто станаха известни обвиненията срещу него. През последните седмици няколко жени го обвиниха в сексуално посегателство. Линдеман отхвърли обвиненията. Според обвинителките обаче, те са били канени на афтъпарти след концерта и там Линдеман е избирал момичета за секс, като на част от тях вероятно са давани упойващи капки незабелязано в чашите им с вино.

Според информация в правната комисия на Берлин прокуратурата е започнала разследване по служебен път по подозрение за член 177 от Наказателния кодекс. Член 177 гласи, че "който противно на разпознаваемата воля на друго лице извърши сексуални действия с това лице или го накара да ги извърши, или го накара да извърши или да търпи сексуални действия с трето лице", може да бъде наказан с лишаване от свобода от шест месеца до пет години.

През последните седмици няколко жени отправиха обвинения срещу фронтмена на „Рамщайн“. Северноирландката Шелби Лин, която беше първата жена, отправила обвинения срещу Линдеман, приветства решението на берлинската прокуратура.

"Радвам се, че гласовете ни най-накрая са чути и взети на сериозно", каза 24-годишната певица. "Особено след липсата на действия на литовската полиция и намесата на адвокатите на Тил Линдеман, това развитие означава много за нас, засегнатите хора."

След концерт на групата в литовската столица Вилнюс Лин се обажда в полицията и подава криминално оплакване срещу Линдеман. Тя твърди, че между нея и певеца е имало спор зад кулисите. Тя е отказала да прави секс с него, при което Линдеман се е разгневил. Линдън съобщава и за пропуски в паметта. Твърди, че след концерта е открила синини по тялото си:

"Почти сто процента съм сигурна, че съм била дрогирана, защото никога досега не съм се чувствала така", казва тя.

Полицията във Вилнюс обаче, както съобщават литовските медии, не е започнала наказателно разследване. Според съобщения в медиите Лин сега е подала жалба срещу това.

Разследванията засега нямат последствия за концертите на „Рамщайн“ в Берлин през юли. Говорител заяви, че организаторите все още не са отменили концертите, и това едва ли ще стане. Берлинският сенатор по въпросите на вътрешните работи и спорта Ирис Шпрангер (SPD) заяви, че е заела недвусмислена позиция:

"В Берлин няма да има афтърпартита след концерта на групата, поне не в имотите, за които отговарям", каза Шпрангер. "Обвиненията тежат толкова силно, че дадох абсолютен приоритет на защитата и безопасността на жените тук".