Всяка трета жена е била обект на физическо или сексуално насилие, основно от страна на интимни партньори. Над 20 процента от жените в Европейския съюз за били подлагани на домашно насилие - това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на кръгла маса „Мерки за борбата с домашно насилие и насилие, основано на пола в България“, организирана от Асоциация "Анимус".

"Нещо ново и, за съжаление, отново негативно - по време на пандемията от COVID-19 е регистрирано значително увеличение на физическото и емоционалното насилие над жени. Искам само да кажа, че сведенията показват, че обажданията по горещи телефонни линии за помощ при домашно насилие и в някои държави са се увеличили петкратно. Нараства също така и насилието онлайн", каза Габриел.

Седем от десет жени са се сблъсквали с кибернасилие.

Фокус на разговорите беше и тормозът над деца. Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, коментира данни от представително проучване, проведено по поръчка на организацията, според което всяко второ дете в България е било обект на някаква форма на насилие.

„Преживявала съм всичко - сексуален тормоз, принуда, замеряне с камъни, рязане на гуми на автомобил, палеж на апартамент, ежедневни заплахи за убийство, физическо и интернет следене, борба с институции, дори фалшифициране на документи от социални служби, забрани, дела, безпаричие. Но най-драматичното за мен преживяване остава спасяването на детето ми от ръцете на насилника.“

Това разказа пред форума жертвата на домашно насилие Татяна Камбурова. И добави:

„Това, че още не съм убита и натъпкана в куфар, не ме прави жива и пълноценна, защото тормозът върху мен, родителите и детето ми продължава вече четвърта година.“

Във форума участваха депутати, представители на изпълнителната власт, омбудсманът Диана Ковачева, експерти.

Според участниците трябва да се приемат промени в Закона за защита от домашното насилие, но са наложителни и промени в Наказателния кодекс. Бяха изразени мнения, че трябва да се загърбят стереотипите и хората да не остават мълчаливи свидетели на случаите на агресия. Обсъден беше и въпросът с центровете за подпомагане на жертвите и необходимостта от по-добра превенция.

Габриел посочи, че са нужни повече мерки за защита от домашното насилие и изграждане на нови бази за вече регистрираните случаи.

"Вярвам, че с общи усилия на съдебната власт, местната власт и сектора на образованието, бихме стигнали до момента, в който да споделяме по-положителни цифри", заяви Габриел.