Новият министър на вътрешните работи Калин Стоянов е провел днес среща с организационния комитет на "София Прайд" - по тяхна инициатива. За това съобщиха и организаторите на шествието за човешки права, и от пресцентъра на МВР.

На разговора са присъствали и началникът на жандармерията - командир на Специализирания отряд за борба с тероризма Димитър Андонов, зам.-директор на СДВР и старши комисар Борислав Борисов, както и директорката на дирекция "Сигурност" на Столична община Кристина Лазарова.

Поводът за срещата са мерките за безопасност на предстоящия в събота, 17 юни, 16-ти "София Прайд". Миналата година събитието събра над 15 000 души. В последните години то е изключително добре охранявано, но малки групи протестиращи са влизали в спречквания с хора, отклонили се от шествието.

"МВР винаги взема мерки, за да обезпечи сигурността на масови мероприятия. Ще вземем всички мерки и този път. Подготовката вече е направена", казал министърът.

Организаторите на "София Прайд" добавят, че е обсъдена и безопасността на кино "Одеон" тази вечер от 20 ч, когато ще има втори опит да се проведе прожекцията на филма "Близо", която преди седмица симпатизанти на "Възраждане" блокираха.

И тази година на същия ден ще се проведе "Шествие за семейството", по същество контрапротест, срещу ЛГБТ правата, Истанбулската конвенция, . Сред организаторите е и Кристиян Шкварек, който разпространи тезата, че филмът "Близо" бил "педофилски" - въпреки че няма нищо подобно в летата.