България се присъедини днес към Многонационалната инициатива за складиране на боеприпаси.

Новината обяви заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Това стана на церемония по време на започналата двудневна среща в Брюксел на министрите на отбраната от страните членки на пакта. От българската страна документът бе подписан от Тодор Тагарев.

Инициативата, известна като MAWI ( Multinational Ammunition Warehousing Initiative), има за цел подобряването на възпиращата и отбранителната сила на пакта, особено на фона на руската агресия в Украйна. Това може да стане само в случай, че войските на алианса бъдат подходящо подкрепяни и снабдявани.

През последната година от особена важност е доставката на боеприпаси за въоръжените сили на НАТО. Сред тях са и разположените 8 бойни групи на източния фланг. (Една от тях е в България – б.р.)

MAWI е създадена, за да гарантира, че натовските войници ще имат достъп до необходимите количества боеприпаси на необходимите места.

"Българското правителство ще продължи да осигурява подкрепа за Украйна, колкото е необходимо", съобщи той в профила в туитър на Министерството на отбраната.

Освен България днес към Инициативата се присъединиха още Германия, Дания и Люксембург. Така част от нея са вече 23 страни членки и Швеция, която се очаква да бъде приета скоро.

Един от складовете на MAWI вече действа. Предстои отварянето и на втори, изтъкна Мирча Джоана. Но не уточни местонахожденията.