На „Околовръстен път" в участъка между бул. Черни връх и бул. Симеоновско шосе от закъсали 3 леки автомобила, евакуирани са петима, сред които жена и две деца.

Два екипа са работили и по отводняване на двете платна за движение при подлезите на бул. Сливница и „Лъвов мост" и на подлеза при „НДК".

Това съобщава МВР в сутрешна сводка след усложнената ситуация поради обилните дъждове.

През изминалата нощ са постъпили 63 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка на територията на София – град и област София. Сигналите са били главно за наводнени обекти в района на южните витошки квартали „Симеоново", „Драгалевци", бул. „Симеоновско шосе" и „Околовръстното шосе", както и в софийските села Яна и Бухово.

Получени са и няколко сигнала за блокирани леки автомобили и граждани от високи дъждовни води, които не могат да се оттекат в канализацията на „Околовръстен път" допълват от служба Гражданска защита и безопасност на населението.

До 6 часа тази сутрин служителите на ГДПБЗН са реагирали  на над 30 сигнала за наводнени обекти и улици, вследствие на падналият интензивен валеж в София. За нормализиране на обстановката на територията на столицата са работили осем екипа с 27 пожарникари и осем автомобила.

МВР допълва, че са получени няколко сигнала и за отводняване на наводнени къщи и дворове в с. Боровци община Берковица, обл. Монтана. На място са изпратени два автомобила със служители и помпи от местното подразделение на пожарната.

Към 7 часа тази сутрин на територията на София служителите на пожарната продължават работата по 20 действащи сигнала за отводнявания на обекти. Служителите на ГДПБЗН продължават работата по отработването на получените сигнали.

Четири екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община работят за преодоляване на проблемите след силния дъжд през последната нощ в село Желява и в град Бухово, в район "Кремиковци". Това съобщи пред журналисти директорът на звеното Красимир Димитров, който тази сутрин заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провериха обстановката на Софийския околовръстен път, бул. "Симеоновско шосе“ и бул. “Черни връх“.

Между 40 и 70 литра на кв. м е падналият дъжд до полунощ в различните райони на София по данни на Националния институт по метрология и хидрология.

Димитров информира, че снощи при подаването на сигнал за усложнена обстановка заради интензивния дъжд в Бухово "Аварийна помощ и превенция" първи са изпратили екипи на място. Заедно с екип на пожарната е евакуирана жена от една къща, имаше и наводнена постройка, която не е обитаема, каза Димитров. Осигурена е проводимост през моста, който е в центъра на Желява, за да има по-голяма проходимост на аварийните екипи.

От общината казват също, че Контролирано се изпускат общинските язовири – "Панчарево" и "Огняново". Към момента речните корита са проводими и няма опасност от разливи.

Снощи от правителствения пресцентър съобщиха, че заради тежката обстановка в област Монтана два модула на пожарната служба се включват в работата по свалянето на нивото на язовирите „Христо Смирненски“ и „Клисурица“. За момента няма непосредствена опасност за населението.

Създадена е организация, така че гражданите по поречието на Нечинска река да бъдат евакуирани при нужда, допълват от МС.

Министерството на отбраната също осигурява необходимата техника и съоръжения за почистване на наводнения район, а военнослужещи са в готовност да окажат подкрепа на населението.

Министерският съвет ще вземе решение за безвъзмездно предоставяне от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ на бутилирана питейна вода за преодоляване последствията от наводненията.