Германският автопроизводител Mercedes-Benz обяви, че собствениците на някои от луксозните му модели в САЩ от днес имат възможност да инсталират в превозните средства приложението за изкуствен интелект ChatGPT, предаде Ройтерс.

ChatGPT може да бъде използвано от собствениците на около 900 000 превозни средства, които са оборудвани с мултимедийната система MBUX - Mercedes-Benz User Experience. Шофьорите им могат да инсталират програмата за изкуствен интелект посредством безжична интернет връзка, чрез онлайн приложение на Mercedes, или като произнесат гласова команда, обяви германският автомобилен концерн.

Експерименталната програма ще продължи три месеца. През това време експерти на Mercedes ще наблюдават как шофьорите използват новата технология.

Германската компания обяви, че благодарение на ChatGPT дигиталните гласови асистенти, с които са оборудвани автомобилите й, ще звучат "по-естествено". Шофьорите могат да получават не само информация относно посоката на дестинацията, до която искат да достигнат или относно местоположението на най-близката бензиностанция, но и по въпроси, които не са свързани с пътуването им, като например - "какво да си приготвя за вечеря", съобщи Mercedes.

БТА