Техногигантът Microsoft предлага ChatGPT за употреба на американските федерални агенции, които ползват облачните услуги на Azure, съобщи компанията на официалния си блог.

Компанията на Бил Гейтс е един от основните акционери в OpenAI, компанията зад големия езиков модел ChatGPT, станал изключително популярен в последните месеци. Microsoft Azure пък е тяхната основна клауд услуга, насочена към бизнеса. Azure Government е облака, специално разработен за държавните агенции на САЩ, и в него вече са достъпни GPT-3 и част от функциите на GPT-4.

Тези функции са достъпни и за търговските потребители на Azure - но по-важно е как и до каква степен ще бъдат ползвани от федералните служби.

Притеснението идва от т.нар. "халюцинации" - тенденцията на изкуствения интелект понякога да дава откровено грешни отговори и направо да си измисля факти от нищото. Според някои експерти това прави AI езиковите модели опасни.

Офертата на Microsoft идва в момент, в който американските власти планират разработването на първите регулации върху езиковите модели като ChatGPT. За да бъде това успешно, лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър е организирал серия от брифинги, в които сенаторите да бъдат обучени за това какво е AI и как работи.

Средната възраст в американския Сенат е 65 години, и както видяхме преди години, когато бяха разпитвани шефовете на топ-технологичните компании като Марк Зукърбърг, Сундар Пичай и др., мнозинството от тях имат по-лоша технологична грамотност от средностатистическия ученик.